Lehtikuva/Michael Ciaglo

Kommentti: Yhdysvaltain mielenosoituksia ei räjäyttänyt yksi tapaus poliisin mustaan ihmiseen kohdistamasta väkivallasta, vaan tällaisten tapausten jatkumo.

Kun Yhdysvalloissa tapahtuu tavallista suurempi joukkomurha, vähän aikaa keskustellaan aselakien kiristämisestä. Mitään ei kuitenkaan tehdä, ja seuraavan suuren joukkomurhan jälkeen käydään sama keskustelu uudelleen.

Aivan samalla tavalla tapahtuu silloin, kun poliisin mustiin amerikkalaisiin kohdistama väkivalta polkaisee laajat mielenosoitukset liikkeelle. Vähän aikaa puhutaan, mutta mikään ei muutu.

Tällä kertaa valkoisen poliisin Derek Chauvinin uhriksi joutui musta George Floyd. Floydista tuli se yksi tapaus liikaa, joka laukaisi laajat protestit.

Mikä on oikea tapa protestoida, jos viesti jää kerta toisensa jälkeen kuulematta?

Tämä tapaus oli niin räikeä, että jopa monet oikeistolaiset tuomitsivat Chauvinin. He kuitenkin mielellään antavat kuvan, että kysymys olisi vain Chauvinista.

Ei ole. On tilastollisesti toteen näytetty, että mustan amerikkalaisen riski joutua poliisin väkivallan kohteeksi on moninkertainen verrattuna valkoiseen. Musta joutuu myös pysäytetyksi tai ruumiintarkastuksen kohteeksi paljon herkemmin kuin valkoinen, usein ilman mitään erityistä syytä.

ILMOITUS

Musta saa oikeudessa keskimäärin helpommin ja kovemman tuomion kuin valkoinen. Musta saa keskimäärin köykäisemmin perustein kuolemantuomion osavaltioissa, joissa kuolemantuomio on mahdollinen.

Yhdysvaltain parimiljoonaisessa vankileirien saaristossa mustat vangit ovat yliedustettuina.

Katutasolla musta on lähtökohtaisesti syyllinen, kunnes toisin todistetaan. Valkoinen taas on syytön, kunnes toisin todistetaan.

Rakenteellinen väkivalta

Kaiken takana on rakenteellinen väkivalta, jonka perussyitä ei ole yli 150 vuotta orjuuden lakkauttamisen jälkeen kyetty muuttamaan tai haluttu muuttaa.

On kyllä olemassa musta keskiluokka ja valkoinen alaluokka, mutta keskimäärin mustien taloudellinen asema on selvästi heikompi kuin valkoisten. Keskimäärin musta asuu useammin toivottomissa kaupunginosissa, joissa huumekauppa ja muu rikollisuus kukoistavat.

Joissakin etelävaltioissa mustien terveysolot ovat tutkitusti yhtä heikolla tasolla kuin kehitysmaiden ihmisten.

Mutta kysymys ei ole pelkästään edes taloudellisista oloista. Kysymys on valkoisten asenteista. Ei kaikkien, mutta riittävän monen.

Barack Obaman valinta presidentiksi ei loppujen lopuksi muuttanut mitään. Viime vuosina valkoista ylivaltaa uhoavat höyrypäät ovat saaneet jopa aiempaa enemmän kaikupohjaa trumpismin myötä.

Keskuspuiston tapaus

Aivan viime ajoilta on pari kuvaavaa tapausta. Georgian osavaltiossa valkoinen isä ja poika ryhtyivät jahtaamaan juoksulenkillä ollutta mustaa miestä ja ampuivat hänet hengiltä. Tapauksen jälkeen monet mustat kirjoittivat, että he tuntevat itsensä uhatuiksi hölkätessään.

Tämä tapaus nostatti jo protesteja, mutta ei samassa mitassa kuin George Floydin tapaus.

Isä ja poika ovat saamassa syytteet tapauksen saatua julkisuutta.

New Yorkin Keskuspuistossa musta lintuharrastaja pyysi valkoista naista laittamaan koiransa kiinni, koska pelkäsi koiran säikyttelevän lintuja. Lisäksi koirien irrallaan pitäminen on kiellettyä Keskuspuistossa.

Nainen ei suinkaan laittanut koiraa hihnaan, vaan uhkasi soittaa paikalle poliisin ja sanoa, että musta mies uhkaa hänen turvallisuuttaan. Hän myös soitti.

Tämä on ehkä tapauksista kaikkein kuvaavin, sinänsä melko pieni, mutta syvälle rakenteisiin menevä. Valkoinen nainen saattoi luottaa siihen, että sana sanaa vastaan -tilanteessa poliisi uskoo mieluummin häntä kuin mustaa miestä.

Rahoitusalalla työskentelevän naisen epäonneksi tapaus videoitiin kännykällä. Kun siitä nousi kohu, hän sai potkut työpaikastaan.

Musta lintuharrastaja sanoi jälkeenpäin haastattelussa, että hänestä oli oikein puuttua asiaan, mutta hän on pahoillaan siitä, että naiselta meni työpaikka ja koko tämän elämä revittiin julkisuudessa riekaleiksi.

Miten protestoida?

Polttopullot, riehuminen ja kauppojen ryöstely eivät varmastikaan ole oikea tapa protestoida (vaikka ilmeisesti sitä ovat osaltaan olleet tekemässä jopa äärioikeiston provokaattorit). Mutta jollain keskustelupalstalla eräs musta amerikkalainen kysyi: mikä sitten on se oikea tapa, jos rauhanomaisten mielenosoittajien viesti jää kerta toisensa jälkeen kuulematta?

Presidentti Donald Trump itse on vain lietsomassa vastakkainasettelua, koska se sopii hänen uudelleenvalintastrategiaansa. Michiganin osavaltion kongressirakennukseen tunkeutuneet äärioikeistolaiset valkoiset pyssymiehet olivat hänelle ”hyviä ihmisiä”, kun taas nyt hän on uhannut mustia mielenosoittajia ampumisella.