Vasemmistolaisessa työväenliikkeessä on aina ollut pienyrittäjiä. Osa on Pohjantähti-trilogian räätäli Halmeen tavoin suhtautunut vasemmistoon ideologisesti, osa tiedostanut, että työllään elävän porvarin ja pääomillaan elävän kapitalistin edut ovat usein vastakkaiset.

Uudenlaisen työelämän ensimmäisessä aallossa monenlainen mikroyrittäjyys lisääntyi 1990-luvun laman jälkeen. Viime vuosina on nähty digitaalisen alustatalouden nousu, jossa ihmisistä on tehty näennäisesti yrittäjiä Hesarin jakajista ruokalähetteihin.

Todellisuudessa yhä useampi on kiinni yhdessä työnostajassa, joka kiertää velvoitteensa eläkemaksuista lähtien muuttamalla työntekijänsä näennäisyrittäjiksi.

Vastuullista liiketoimintaa edistävä Finnwatch käynnisti puoli vuotta sitten kampanjan verojärjestelmän korjaamisen puolesta. Yksi osa kampanjaa oli varakkaimpien listaamattomien yritysten omistajien verotuen poisto. Kun samaa esitti koronakriisiin ratkaisuja etsinyt Vihriälän ekonomistiryhmä, heräsi pääomaleirissä pelko, ja keskuskauppakamarin johto aloitti likaisen vastakampanjan Finnwatchin kampanjaa ja sen tukijoita vastaan.

Vaikka Finnwatchin kampanja oli suunnattu poliitikkoihin, eikä se leimannut kaikkia yrittäjiä ja yrityksiä veronkiertäjiksi, sai Keskuskauppakamari monet uskomaan niin.

ILMOITUS

Yrittäjäjärjestöt ja suurituloisten etua ajava Veronmaksajien keskusliitto antoivat ymmärtää, että Finnwatch oli nostamassa kaikkien yrittäjien verotusta. Somessa jopa väitettiin, että kampanja nostaisi pienituloisten yrittäjien veroja ja keventäisi suurituloisimpien.

Moni pienyrittäjä loukkaantui Finnwatchille ja sen tavoitteita ajavalle vasemmistolle, vaikka ainoana heitä veronvälttelijöiksi leimasi Keskuskauppakamari. Alle suomalaisen keskipalkan tuloja saava yrittäjä ei edes hyödy verotuesta, joka nettovarallisuuteen sidottuna laskee lähinnä kaikkein varakkaimpien veroprosentteja.

Hyvinvointivaltio ja sen mahdollistava tiivis ja tasapuolinen veropohja on niin yrittäjän kuin työntekijänkin yhteinen etu.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!