Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ammattiliitto Pro pitää tärkeänä, että taloustilanteen korjaamisen taakka jakaantuu tasaisesti yhteiskunnan eri osille.

Laskua ei saa jättää vain palkansaajien ja työttömien maksettavaksi, edustajisto toteaa.

– Olemme valmiita puolustamaan oikeudenmukaista työelämää ja sopimusyhteiskuntaa. Missään nimessä käsillä olevaa kriisiä ei saa käyttää keppihevosena työntekijöiden aseman heikentämiseen, Pron edustajiston puheenjohtaja Osmo Salo sanoo.

Salon mukaan on selvää, että tulevat vuodet ovat kansantalouden ja valtion talouden kannalta raskaita. Bruttokansantuote painuu vuonna 2020 vahvasti miinukselle ja valtion velka kasvaa miljardeilla.

Yhteiskunnan tukirakenteiden on oltava kunnossa

.

– Monet työntekijät ovat olleet pitkään lomautettuina ja useat joutuneet irtisanotuiksi. Nyt jos koskaan yhteiskunnan tukirakenteiden on oltava kunnossa. Emme hyväksy heikennyksiä työttömyysturvaan tai työsuhteen ehtoja rapauttamista. Vastuulliset toimijat eivät yritä kriisin varjolla vaikeuttaa heikommassa asemassa olevien tilannetta entisestään, Salo linjaa.

ILMOITUS

Talousahdingosta nousemiseksi tarvitaan elvytystä. Salo pitää tärkeänä investointeja osaamiseen ja tuotekehitykseen.

– Kannatamme erityisesti elvytystoimia, joilla vauhditetaan infrarakentamista ja ilmastotoimia. Nyt on hyvä aika rakentaa uutta, vähähiilistä tulevaisuutta, Salo täsmentää.

Aina ei tarvitse muuttaa työn perässä

Poikkeustilan myötä etätyöskentelystä on tullut asiantuntijatyössä arkea myös siellä, missä sitä ei ole aiemmin tehty. Pron edustajisto pitää muutosta positiivisena ja kannustaa työnantajia pitämään kiinni työskentelytavan hyödyistä myös poikkeustilan päättymisen jälkeen.

– Etätyö mahdollistaa osaavan ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuuden ympäri Suomea. Aina ei tarvitse muuttaa työn perässä Etelä-Suomeen, Salo muistuttaa.

Työntekijöiden vakuutusturva on etätyössä heikompi kuin työpaikalla. Vakuutusturva onkin Pron mukaan huomioitava tulevissa sopimuksissa tai lainsäädännön muutoksissa.