Lehtikuva/Markku Ulander

Alkoholianniskelun alv-kannan voisi PAMin mukaan laskea esimerkiksi 14 prosenttiin nykyisestä 24:stä ja ruokapalvelut 10 prosenttiin nykyisestä 14:sta.

PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kaipaa lisää toimia, jotta ravintola-ala pääsisi takaisin jaloilleen. Alan alv-kantojen väliaikainen alentaminen voisi olla tehokas tähän tarkoitukseen.

Eduskunta hyväksyi tänään perjantaina tartuntatautilainsäädännön muutokset, joiden myötä ravintolat voivat avata taas 1.6. oviaan yleisölle.

– Plussan puolelle menee se, että paluuta kohti normaalimpaa elämää päästään nyt aloittelemaan. Se tietää töitä ainakin jollekin määrälle lomautettuja ravintola-alan työntekijöitä, Rönni-Sällinen sanoo.

Hän kuitenkin pelkää, ettei toimiala elvy niin nopeasti kuin olisi toivottavaa. Uudet määräykset varmistuivat varsin myöhään. Esimerkiksi buffet-tyyppisen tarjoilun täyskielto on ravintoloille todella hankala – osalle jopa mahdoton – toteuttaa.

– Samoihin terveyden kannalta turvallisiin tavoitteisiin olisi voitu päästä muutenkin. Asiakaspaikkojen rajaaminen puoleen normaalista vaikeuttaa myös osaltaan kannattavan toiminnan aloittamista.

ILMOITUS

PAM pitää erittäin tärkeänä, että hallitus seuraa rajoitusten purkamistoimien vaikutusta mahdollisimman tiiviisti ja purkaa rajoituksia lisää heti, jos se näyttää mahdolliselta. Työvoimavaltainen ravintola-ala on selvästi verrokkeja korkeampien alv-kantojen piirissä.

Ravintolaruokailun alv-kanta on 14 prosenttia ja alkoholianniskelun 24 prosenttia. Rönni-Sällinen esittää, että hallitus lähtisi tukemaan toimialaa kohti normaalia ja laskisi väliaikaisesti ravintolaruokailun alv-kannan 10:een ja alkoholianniskelun 14 prosenttiin.

– On tärkeä, että ravintola-alan elpyminen saataisiin käyntiin mahdollisimman nopeasti. Sama koskee matkailua, hän toteaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!