Lehtikuva/Markku Ulander

Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti koronakriisin vuoksi. Alan työllisyys uhkaa Rakennusteollisuus RT:n mukaan supistua pahimmillaan lähes 20 000 henkilöllä.

Asuntoaloitukset vähenevät tänä vuonna yli neljänneksellä, ennakoi rakennusalan yritysten edunvalvoja Rakennusteollisuus RT. Myös toimitilarakentaminen on supistumassa voimakkaasti koronakriisin vuoksi.

Rakennusteollisuus arvioi rakentamisen vähenevän tänä vuonna viitisen prosenttia ja ensi vuonna noin neljä prosenttia. Suuntaus on kaikissa rakentamisen lajeissa laskeva.

– Koronakriisi vähentää asuntojen tarjontaa, muttei niiden tarvetta. Asuntotuotannon hidastuminen vaikeuttaa talouden toipumista ja koskettaa koko yhteiskuntaa taloudellisesti ja sosiaalisesti, painottaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo tiedotteessa.

Alamäen jyrkkyys on tuplaantunut.

Rakentamisen suhdannetilanne oli jo vuodenvaihteessa hiljalleen hidastuva, mutta nyt alamäen jyrkkyys on tuplaantunut. Koronakriisi on osunut rakentamisen kiivaimpaan kevätsesonkiin. Rakennusteollisuuden mukaan tilaajat siirtävät hankkeitaan, ja kriisi näkyy tuotannossa syksystä alkaen.

– Suomen talous on jälleenrakennettava kriisin jälkeen. Poliittinen päätöksentekokyky on toipumisen ydinkysymys. Ennakoivilla ja nopeilla elvytystoimilla voidaan estää rakentamisen pitkäaikainen taantuma ja suurtyöttömyys, arvioi Rakennusteollisuus RT:n toimitusjohtaja Aleksi Randell.

ILMOITUS

Valtio voisi vauhdittaa välttämättömiä investointeja

Tänä vuonna asuntoaloituksia ennakoidaan kertyvän yhteensä noin 28 000, kun vielä viime vuonna niitä oli lähes 40 000. Ensi vuonna pudotus jatkuu, elleivät markkinat elvy tai ellei niitä elvytetä.

– Rakentajien on vaikea ymmärtää, miksi rakentaminen on ainoana teollisuuden alana rajattu valtion täytetakausten ulkopuolelle. Koska kyseessä olisi täytetakaus, se ei juuri muuttaisi takauksen antajan riskiasemaa, Randell sanoo.

Järjestö huomauttaa, että valtio voi tukea talouden kestävää elpymistä vauhdittamalla välttämättömiä investointeja etenkin infrahankkeisiin ja tukemalla asuntorakentamista sekä energiaremontteja.