Lehtikuva/Emmi Korhonen

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus on historiallisen suosittu. Tuore puoluebarometri kertoo, että lähes 70 prosenttia suomalaisista kokee hallituksen onnistuneen hyvin tai melko hyvin tehtävässään.

Aiempi ennätys puoluebarometreissä oli Paavo Lipposen (sd.) kakkoshallituksen tulos vuodelta 2001. Syyskuussa 2001 47 prosenttia suomalaisista näki tuon hallituksen onnistuneen hyvin tai melko hyvin. Ero Sanna Marinin hallitukseen on kuitenkin peräti 22 prosenttiyksikköä.

Hallitusten suosiota on mitattu puoluebarometreissä vuoden 1991 toukokuusta lähtien.

Marinin hallituksen suosio on noussut huomattavasti koronapandemian aikana. Joka toinen vastaaja kertoi, että suhtautuminen hallitukseen on muuttunut aiempaa myönteisemmäksi koronakriisin aikana.

16 prosentin näkemys hallituksesta oli muuttunut huonommaksi.

ILMOITUS

Suuri yllätys ei ole, että hallituspuolueiden kannattajat näkevät hallituksen onnistuneen tehtävässään hyvin tai melko hyvin. Keskustalaisista ja vihreistä näin näki 84 prosenttia vastaajista ja sosiaalidemokraateista 91 prosenttia. Vasemmistoliiton kannattajista 87 prosenttia sanoi hallitukseen onnistuneen vähintään melko hyvin.

Hienoinen yllätys sen sijaan oli, että selvä enemmistö kokoomuslaisista (61 prosenttia) sanoi hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin.

Kepun suosio noussut

Marinin nousu pääministeriksi on nostanut myös sosiaalidemokraattien profiilia. Puoluebarometrissä 54 prosenttia vastaajista sanoi suhtautuvansa SDP:hen erittäin tai melko myönteisesti. Toiseksi myönteisimmin suhtauduttiin vihreisiin (44 prosenttia) ja kolmanneksi keskustaan (42 prosenttia).

SDP ja keskusta nostivat myös eniten profiiliaan viime vuoden marraskuussa tehdystä mittauksesta. Demareille nousua oli 13 prosenttiyksikköä ja kepulla tasan kymmenen. Vihreillä tilanne ei muuttunut lainkaan.

Vasemmistoliittoon sanoi nyt suhtautuvansa erittäin tai melko myönteisesti 37 prosenttia, nousua puolen vuoden takaa oli kolme prosenttiyksikköä.

Opposition suurista puolueista kokoomus oli suositumpi kuin perussuomalaiset. Kokoomus suhtautui myönteisesti 42 prosenttia ja perussuomalaisiin 32 prosenttia.

Lähes 40 prosenttia vastaajista sanoi suhtautuvansa perussuomalaisiin erittäin kielteisesti. Vasemmistoliittoon puolestaan suhtautui erittäin kielteisesti 28 prosenttia, mikä oli toiseksi suurin luku.

Kantar TNS teki tutkimuksen 5.–11. toukokuuta. Siihen haastateltiin kaikkiaan 1 248 ihmistä. Tutkimuksen virhemarginaali on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.