Lehtikuva/Emmi Korhonen

”Suurella määrällä nuoria jää nyt ensi kosketus työelämään ja arvokasta työkokemusta saamatta.”

Kesätyöpaikkojen määrä on vähentynyt selvästi aiemmista vuosista koronavirustilanteen takia, ilmenee keskusjärjestö SAK:n kyselystä.

Kyselyyn vastanneista luottamushenkilöistä 56 prosenttia kertoo, että työpaikalle aiotaan tänä vuonna palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava luku oli 71 prosenttia.

– Oli ennakoitavissa, että kesätyöntekijöitä palkataan tänä kesänä aiempaa vähemmän, mutta näin roima pudotus yllätti. Suurella määrällä nuoria jää nyt ensi kosketus työelämään ja arvokasta työkokemusta saamatta, SAK:n koulutus- ja työvoimapoliittinen asiantuntija Kirsi Rasinaho sanoo tiedotteessa.

Kesätöiden määrä on kyselyn mukaan pudonnut kaikilla aloilla. Eniten ne ovat kuitenkin vähentyneet yksityisillä palvelualoilla, joilla kesätöitä on viidennes vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Nekin yritykset, jotka kesätyöläisiä palkkaavat, ovat vähentäneet palkattavien määrää puoleen. Vajaa kolmannes luottamushenkilöistä kertoo, että aiemmin sovittuja kesätöitä on jouduttu perumaan.

ILMOITUS

Kesäsetelien käyttö joustavammaksi

Kirsi Rasinaho kannustaa nuoria vaikeasta tilanteesta huolimatta aktiivisuuteen. Osalla työpaikoista päätetään kesätyöntekijöiden palkkaamisesta vasta nyt.

– Esimerkiksi palvelualoilla yritykset voivat vielä tehdä viime hetken rekrytointipäätöksiä, kun ravintolat, kahvilat ja huvipuistot avaavat ovensa kesäkuussa.

Ensimmäisen kosketuksen työelämään tarjoavan Tutustu ja tienaa -mallin kautta palkattavien kesätyöntekijöiden määrä vähenee myös reippaasti. Nyt vain 11 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikalleen palkataan mallin kautta nuoria (19% vuonna 2019). Lisäksi lähes puolet (43%) kertoo, että mallin kautta palkataan vähemmän kesätyöntekijöitä kuin edellisvuonna.

– Kuntien jakamat kesäsetelit ovat yksi tapa tarjota kesätöitä aivan nuorimmille. Niiden käyttöä voisi nyt joustavoittaa, pohtii Rasinaho.

Kirsi Rasinaho muistuttaa, että kesäopinnot ovat nuorelle hyvä vaihtoehto, jos kesätöitä ei löydy. Opintoja voi edistää muun muassa ammatillisissa opinnoissa ja kesälukiossa.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi toukokuussa 875 luottamushenkilöä.