Lehtikuva/Teemu Salonen

Ravintolayritykset ottavat ilolla vastaan mahdollisuuden, että terassien laajentamisesta tehdään aiempaa helpompaa.

Helsingin kaupunki linjasi viime viikolla, että kaupunki toimii kevennetyillä lupamenettelyillä ja nopeutetuilla aikatauluilla terassiasiassa. Keskeinen osa suunnitelmaa on mahdollisuus rakentaa terassi- ja palvelualue Senaatintorille.

STT:n kiertokyselyssä useat muut kaupungit ovat miettineet samaa. Päätöksiä on luvassa tällä viikolla ainakin Tampereella ja Turussa.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää Helsingin ratkaisua erittäin hyvänä. Hänen mukaansa terassien merkitys on iso ravintoloille.

– Isot terassit voisivat pelastaa paljon, jos sää olisi vielä suotuisa. Erittäin suurella ilolla tervehdin näitä päätöksiä, joilla ollaan helpottamassa terassien laajennuksia, Lappi sanoo.

Hän toivoo, että mahdollisimman moni kaupunki seuraa Helsingin esimerkkiä.

ILMOITUS

Tampereella ja Turussa päätöksiä on tulossa pian

Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki kertoo, että kaupunki pohti jo ennen hallituksen viimeviikkoista päätöstä sallia ravintoloiden avaaminen, miten mahdollistetaan ihmisten viihtyisä kulkeminen kaupungilla.

Heinämäen mukaan terassit ovat osa pakettia, miten kaupunki voi tulla yrittäjiä vastaan erilaisia notkeita malleja vahvistamalla.

Tampereen kaupunki tiedottaa tällä viikolla paketista, joka sisältää ravintolayrittäjien ahdingon helpottamista.

Turussa oli määrä kokoustaa maanantai-iltana, miten kaupunki voi helpottaa terassien lupaprosesseja ja terassivuokria, kertoo hankepäällikkö Kirsi Eronen.

Hänen mukaansa samassa yhteydessä käydään läpi myös puistojen, torien ja katujen käyttö.

Jyväskylässä ravintola-alan yrittäjiltä on tullut kyselyjä terassien laajentamiseksi, kertoo viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

– Jyväskylän kaupunki on jo selvittänyt asiaa ja asioiden tarkempi selvittely jatkuu. Kaupunki suhtautuu asiaan myönteisesti ja pyrkii myös nopeuttamaan lupaprosesseja, Mäenpää kertoo.

Laajentamisprosessi samanlainen kuin tähänkin saakka

Kuopion apulaiskaupunginjohtajan Jari Kyllösen mukaan kaupunki suhtautuu terassien laajentamiseen myönteisesti, mutta kaikki hakemukset käsitellään tapauskohtaisesti.

– Automaattista helpotusta ei ole, vaan terassin laajentamisprosessi on samanlainen kuin tähänkin asti, Kyllönen sanoo.

Kuopio ei ole perinyt terassivuokria siltä ajalta, kun ravintolat ovat olleet kiinni. Kesäkuusta eteenpäin huojennuksia ei ole mietitty.

Oulun kaupungin rakennusvalvonnan johtajan Pekka Seppälän mukaan kaupunki suhtautuu myönteisesti terassien laajennuksiin, mikäli tontilla on tilaa ja laajennus on turvallista toteuttaa.

– Fiksusti tehtynä olemme mukana yrittäjien ja yleisten alueiden edustajien kanssa. Seppälä kertoo.

Ryntäystä uusien terassien perustamiseksi ei ole tullut

Lappeenrannan kaupungin elinvoimasta ja kaupunkikehityksestä vastaava toimialajohtaja Pasi Leimi kertoo, ettei ryntäystä uusien terassien perustamiseksi ole tullut.

– Varsinaisia päätöksiä lupamenettelyjen helpottamiseksi ei ole tehty.

Joensuun kaupunkiympäristöjohtajan Ari Varosen mukaan lupamenettely terassien suhteen on melko kevyt jo tällä hetkellä.

– Mikäli olemassa olevilta ravintoloilta tulee toiveita, niin tällöin selvitämme mahdollisuudet laajentamiseen, Varonen sanoo.