Lehtikuva/Mark Mitchell

Jacinda Ardernin mukaan nelipäiväinen viikko lisäisi tuottavuutta ja parantaisi tasapainoa työn ja muun elämän välillä.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern ehdottaa, että työnantajat harkitsisivat nelipäivästä työviikkoa, kun maa alkaa elvyttää talouttaan koronapandemian aikaan. Ardern esittää ajatuksensa Facebookissa julkaistulla videolla.

Ardernin mielestä työpaikkakohtaisesti voitaisiin harkita myös muita joustavien työaikojen muotoja.

Ardern perustelee ehdotustaan erityisesti Uudelle-Seelannille tärkeän turismin elvyttämisellä koronakriisin jälkeen. Vaikka pahin epidemia on Uudessa-Seelannissa ainakin toistaiseksi nitistetty, ovat maan rajat edelleen kiinni ulkomaisilta turisteilta. Joustavammat työajat mahdollistaisivat Ardernin mukaan sen, että uusiseelantilaiset matkailisivat enemmän kotimaassaan.

Ardern kertoo saaneensa ihmisiltä paljon nelipäiväistä viikkoa puoltavia viestejä.

Brittilehti Guardianin mukaan Ardernin epävirallisesti esittämät ajatukset ovat innostaneet uusiseelantilaisia ja maassa on herännyt keskustelu siitä, voisiko pandemiaa seurata rakennemuutos.

Monenlaista hyötyä

Työväenpuoluetta edustava Ardern korostaa, että viime kädessä kysymys on työnantajien ja työntekijöiden välillä sovittavasta asiasta. Hän kertoo kuitenkin saaneensa ihmisiltä paljon nelipäiväistä viikkoa puoltavia viestejä.

ILMOITUS

Ardernin mukaan koronaepidemian aikana laajasti käyttöön otettu etätyö osoittaa, että joustavat työntekomuodot voivat kohottaa tuottavuutta. Ardern muistuttaa myös lyhennetyn työajan merkityksestä työn ja muun elämän tasapainon kannalta.

Nelipäiväisen työviikon käyttöön ottaneen Perpetual Guardian -yhtiön perustaja Andrew Barnes sanoo Guardian-lehdelle, että lyhennetty työviikko on tehnyt yhtiön työntekijät onnellisemmiksi ja tuottavammiksi. Nelipäiväisestä viikosta on Barnesin mukaan myös hyötyä fyysiselle ja psyykkiselle terveydelle, perhe- ja sosiaaliselle elämälle sekä ympäristölle ja ilmastolle.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!