Lehtikuva/Adina Valman

Israelin uuden hallituksen aikeen kaapata palestiinalaisalueita itselleen pelätään suistavan Lähi-idän syvään kriisiin.

EU-maiden ulkoministerit eivät ole kyenneet päättämään yhteisestä lausumasta, jossa vaadittaisiin Israelia luopumaan hankkeesta.

EU:n ulkopoliittisen edustajan Josep Borrellin valmistelemassa tekstissä kehotetaan Israelin hallitusta perumaan suunnitelmansa liittää osia Länsirannasta Israelin valtioon. Lausuma oli esillä EU-maiden ulkoministerien kokouksessa viime perjantaina. Yksimielisyyttä ei kuitenkaan löytynyt Itävallan ja Unkarin tyrmättyä ehdotuksen.

Borrell toisti viikonvaihteessa Israelin hallitukselle osoitetun kehotuksen luopua kansainvälistä oikeutta rikkovasta suunnitelmastaan. Hän harmitteli EU:n kyvyttömyyttä toimia asiassa.

Netanjahun korruptio-oikeudenkäynti alkaa sunnuntaina.

Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg perusteli hallituksensa kantaa Der Standard -lehdelle toteamalla, että Itävalta torjuu Israelin ”tuomitsemisen ennalta”.

Oikeistolaiseen Itävallan kansanpuolueeseen kuuluva Schallenberg korosti Itävallan arvioivan Israelin hallitusta sen tekojen mukaan. ”Itävallan asenne on muuttumaton. Lähi-idän rauhanprosessi vaatii edelleen neuvotteluja kahden valtion ratkaisusta kansainvälisen oikeuden perustalta.”

ILMOITUS

Borrellin lausumaesitys alleviivaa kaikkien jäsenmaiden hyväksymää näkemystä, jonka mukaan on ”välttämätöntä kunnioittaa kansainvälistä oikeutta ja tukea kahden valtion ratkaisua, jonka mukaan Jerusalem on molempien valtioiden pääkaupunki”.

130 siirtokuntaa Israelin osaksi

Sunnuntaina aloittaneen Israelin hallituksen ohjelman mukaan pääministeri Benjamin Netanjahu voi tuoda hallituksen ja parlamentin käsittelyyn esityksen Länsirannan juutalaisten siirtokuntien ja Jordaninlaakson liittämisestä osaksi Israelin valtiota kuulematta hallituskumppaniaan varapääministeri Benny Gantzia.

Knessetissä puhuessaan Netanjahu korosti Israelin luovuttamatonta oikeutta näihin alueisiin. ”Tosiasia on tämä: nämä alueet ovat niitä, joilla juutalainen kansa on syntynyt ja kehittynyt”, Netanjahu julisti.

Presidentti Donald Trumpin ”rauhansuunnitelmaan” sisältyvää hanketta on tarkoitus on ryhtyä toteuttamaan heinäkuun alussa ”täydessä yhteisymmärryksessä” Yhdysvaltain kanssa. Israelin valtaamilla alueilla sijaitsevat 130 siirtokuntaa liitettäisiin osaksi Israelin valtiota.

Itävallan johtava hallituspuolue ÖVP ja sen puheenjohtaja, liittokansleri Sebastian Kurz pitävät tarkkaan silmällä suhteitaan Yhdysvaltoihin ja nimenomaan republikaaneihin ja välttävät kansainvälisissä kysymyksissä kannanottoja, jotka häiritsisivät näitä suhteita. Niinpä Itävallan on vaikea hyväksyä Jerusalemia sekä Israelin että Palestiinan valtion pääkaupungiksi.

Netanjahu oikeuden eteen

Kun Benjamin Netanjahun korruptio-oikeudenkäynti alkaa sunnuntaina, virassa oleva pääministeri on oikeuden edessä ensimmäistä kertaa Israelin historiassa. Hänen on oltava henkilökohtaisesti paikalla.

Jo aikaisemmin pääministeri on tuomittu, nimittäin Ehud Olmert vuosikymmen sitten. Hän kuitenkin erosi pääministerin tehtävästä, kun paljastui hänen ottaneen vastaan lahjuksia Jerusalemin pormestarina toimiessaan. Hän sai vankeustuomion.

Myös Olmertin edeltäjää Ariel Sharonia epäiltiin korruptiosta, mutta asia ei edennyt sen pidemmälle.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!