Lehtikuva/Emmi Korhonen

Kommentti: Myös oppositiopuolueelta on lupa odottaa johdonmukaisuutta.

Eduskunta käy tiistaina iltapäivällä tiukkaa keskustelua hallituksen aiemmin tänään tekemästä ravintolalinjauksesta. Ravintoloiden täyskielto päättyy vajaan kahden viikon kuluttua 1. kesäkuuta, mutta aukiolo- ja anniskeluoikeuteen tulee monia rajoituksia.

Linjaa testataan parisen viikkoa, koronaviruksen itämisajan. Hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen juhannusviikolla, joka tänä vuonna alkaa maanantaina 15.6.

Varovaista ja järkevän tuntuista. Ensin avataan jonkin verran ja katsotaan mitä tapahtuu. Ei oteta riskiä koronaviruksen villiintymisestä, kun se rankoin rajoituksin on saatu hillintään.

Jos kokoomus olisi yhtä johdonmukainen kuin se hallitukselta edellyttää, puolue olisi samaa mieltä. Aloitetaan kevyemmin, ja jos menee hyvin, ehkä jo heinäkuussa repeää täysi tai ainakin suurempi riemu. Kesää on silloin vielä paljon jäljellä.

Kokoomus ei kuitenkaan ole johdonmukainen vaan poukkoileva. Sen edustajien mielestä varovainen liikkeelle lähtö on holhousta ja siinä haisee jopa kieltolain henki, kansanedustaja Jaana Pelkonen sanoi.

ILMOITUS

– Suomen kansa ja ravintolat eivät tarvitse enää yhtään enempää holhousta, alkoholirajoitusten vastustamisesta itselleen elämäntehtävän tehnyt Pelkonen sanoi.

Jokaisella on täysi oikeus omaan mielipiteeseensä, mutta eduskuntapuolueilta edellytetään myös linjaa. Ei ole kuin vähän päälle kuukausi siitä, kun kokoomus nimenomaan vaati ”holhousta”, jota hallitus purki. Hallitus päätti 15.4. Uudenmaan sulun päättymisestä ja sai silloinkin haukut oppositiolta.

– Hallitus ottaa riskin koronan leviämisestä tietoisesti ja omalla vastuullaan, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi Ylelle .

– Tässä helposti kävisi niin, että jos sulku puretaan, sulun aiheuttamat haitat ja ongelmat meille jäisivät, mutta siitä saadut hyödyt hukattaisiin, totesi puolestaan kokoomuksen Timo Heinonen Iltalehdelle.

Heinonen oli huolissaan etenkin oireettomista viruksen kantajista, jotka voivat tietämättään levittää virusta eteenpäin.

Viime kuussa kokoomuksen kanta oli se, että ”holhousta” ja kieltoja pitää jatkaa, jotta oireettomat viruksen kantajat eivät levitä sitä eteenpäin. Tänään puolueessa ei hyväksytä mitään rajoituksia ravintoloiden toimintaan vaikka riski on aivan sama, ja itse asiassa suurempikin. Kokoomuksesta kyseltiin, miksi anniskelun lopettamiselle asetetaan ”keinotekoinen” kello 22:n aikaraja. Yleisen elämänkokemuksen mukaan lähikontaktit ravintoloissa lisääntyvät sitä mukaan, mitä myöhäisemmäksi kello käy.

Matkailu Uudeltamaalta ei sellaiseen johtanut eikä opposition maalailemia kymmeniä koronakuolemia tullut.

Siitä hallitus kuitenkin sai ansaitut moitteet, ettei pienpanimoiden etämyynnistä saatu vieläkään päätöksiä aikaan.