Lehtikuva/Jussi Nukari

Buffettiin ei vielä ole asiaa ja paikoista saa täyttää enintään puolet. Seuraavan kerran tilannetta tarkastellaan juhannusviikolla.

Ravintolat saavat avata ovensa uudelleen 1. kesäkuuta, mutta tiukoin rajoituksin. Hallitus sopi pelisäännöistä aamupäivän neuvottelussa ja eduskunta alkoi käsitellä sitä heti. Muodollisesti kyse on tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta.

Ravintolat saavat kesäkuun alusta lukien olla auki kello 6–23 ja anniskeluaika on enintään kello 9–22. Alkoholin myynti päättyy kello 22.

Ravintolat velvoitetaan järjestämään sisä- ja ulkotilojensa rakenteet ja kalusteet sekä palvelukäytännöt siten, että asiakkaat eivät altistu taudin leviämiselle. Tarkkoja metrimääriä ei säädetä, mutta asiakkaat eivät saa olla liian lähellä toisiaan. Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikkansa pöydän tai tason ääressä eli baaritiskillä ei nojailla, mutta sieltä saa noutaa ostoksia.

Buffetpöydät eivät avaudu. Asiakkaat eivät saa annostella ruokaa ja juomaa itse.

Asetuksella on tarkoitus rajoittaa rajoittaa ravintolan asiakaspaikkamäärä puoleen normaalista. Rajoite ei koske terasseja.

ILMOITUS

Aluehallintovirastot valvovat, että rajoituksia ja velvollisuuksia noudatetaan ja ne voivat myös määrätä puutteet korjattaviksi. Velvoitteita olennaisesti rikkonut ravintola voidaan määrätä suljettavaksi asiakkailta enintään kuukaudeksi.

– Vastuu ei ole viime kädessä viranomaisilla ja valvojilla, vaan kaikilla yhteiskunnan tahoilla, erityisesti ravitsemisliikkeillä itsellään, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Seuraavan kerran hallitus tarkastelee asiaa juhannusviikolla.

– Ajatus on, että tilannetta tarkastellaan kahden viikon välein sen jälkeen kun ravintolat avataan 1. kesäkuuta, Kiuru kertoi.

Hänen mukaansa hallitus voi tarvittaessa lieventää rajoituksia alueittain.

Eduskunnassa oppositio on arvostellut rajoituksia liian tiukoiksi. Kokoomuksesta puhuttiin jopa kieltolain hengestä.

Myös matkailu- ja ravintola-ala on tyytymätön hallituksen esitykseen. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa vaatii, että sallittujen asiakaspaikkojen määrä tulee nostaa 75 prosenttiin normaalista. Järjestön mukaan suurta osaa lomautetuista työntekijöistä ei muuten voida kutsua takaisin töihin.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!