IPS/Ashfaq Yusufzai

Koronapandemian aiheuttamat katkokset rokotusohjelmissa saattavat johtaa uusiin tuhkarokko- tai polioepidemioihin, terveysasiantuntijat varoittavat.

Miljoonat ihmiset jäävät vaille rokotusten suomaa suojaa, kun yhä useammat kertaluonteiset rokotuskampanjat ja rutiininomaiset kansalliset rokotusohjelmat viivästyvät sosiaalisen eristämisen ja muiden koronan leviämisen torjuntatoimien vuoksi.

Ainakin 13,5 miljoonaa ihmistä kolmessatoista maailman vähiten kehittyneessä maassa on jo nyt jäänyt rokottamatta polion ja tuhkarokon lisäksi koleraa, papilloomavirusta, keltakuumetta ja aivokalvontulehdusta vastaan.

Yhä useammat rokotuskampanjat ja kansalliset rokotusohjelmat viivästyvät.

– Kun yhä suurempi määrä lapsia altistuu taudeille, jotka olisivat rokotuksilla estettävissä, epidemioita varmasti puhkeaa, Maailman terveysjärjestö WHO:n rokotusten ja rokotekehityksen Afrikan toimiston ohjelmajohtaja Richard Mihigo sanoo.

– Kun se tapahtuu samaan aikaan koronapandemian kanssa, muut taudit eivät saa samaa huomiota kuin normaaliaikana. Näin kävi esimerkiksi Länsi-Afrikassa ebolan kanssa samaan aikaan puhjenneelle tuhkarokkoepidemialle.

Englanninkielinen versio