Ensimmäinen poliittinen aktiivisuushankkeeni oli, kun 14-vuotiaana halusin pelastaa uhanalaiset eläimet. Piti myydä WWF:n tarroja.

En muista, miten hyvin näitä tarroja sain myytyä tai oliko myynnillä vaikutusta uhanalaisten eläinten suojeluuna. Minuun sillä oli iso vaikutus: villieläimet ja uhanalaiset eläimet ovat sydämen asia edelleen.

Koronaviruksen juuret juontavat villieläinten huonoon kohteluun kiinalaisilla eläintoreilla. Syyllisiä eivät ole eläimet, vaan se, miten huonosti ihmiset kohtelevat niitä. Villieläintoreilla eläimiä kohdellaan huonosti, elävät ja kuolleet sullotaan yhteen. Eläimet kärsivät.

Kiina asetti helmikuussa kiellon villieläinten kaupalle ja syömiselle. Valitettavasti siinä on myös porsaanreikiä, mitkä mahdollistavat villieläinten lääketieteellisen ja tieteellisen käytön sekä turkiskaupan. Laiton villieläinkauppa kukoistaa koko maailmassa, joten rajoituksia tarvitaan kaikkialla, ei vain Kiinassa.

Jos emme lopeta villieläinten epäeettistä kohtelua, on odotettavissa uusia, maailman polvilleen laittavia pandemioita. Tuntuu itsestäänselvältä sanoa, että villieläimiä ei voi kohdella epäeettisesti. Yhtälailla itsestäänselvältä tuntuu sanoa, että emme voi kohdella tuotantoeläimiä ja kotieläimiä huonosti. Kaikille tämä ei tunnu olevan yhtä selvää.

ILMOITUS

Tämä kevät on viimein osoittanut, että emme voi hyväksikäyttää luontoa ja eläimiä ilman seurauksia. Eläinten hyvinvointi ja luonnon moninaisuus nivoutuvat yhteen.

Nyt tarvitaan valtioilta rajoituksia villieläinkaupalle sekä resursseja ennaltaehkäisevään työhön. Tarvitaan myös tuotantoeläinten hyvinvointia lisääviä toimenpiteitä.

Panostamalla eläinten hyvinvointiin panostamme myös kansanterveyteen. Meidän on turvattava luonnon moninaisuus ja pysäytettävä lajikato. Se on tehtävä, maapallon ja itsemme vuoksi.

En enää lähde myymään tarroja, mutta villieläinten ja uhanalaisten eläinten puolesta pitää edelleen tehdä töitä. Meidän kaikkien.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja.