CC-BY-2.0/NordForsk

Puolitoista vuotta sitten ilmoitetusta vasemmistoa kokoavasta globaalijärjestöstä tuli totta maanantaina.

Maanantaina virallisesti perustettu vasemmistolainen Edistyksellinen internationaali järjestää tänään avajaistapahtumansa, koronapandemian vuoksi virtuaalisesti.

Tapahtumassa puhuvat Islannin pääministeri, vihreän vasemmiston Katrín Jakobsdóttir, ugandalainen ilmastoaktivisti Vanessa Nakate, kreikkalainen kansanedustaja ja DiEM25:n perustaja Yianis Varoufakis, guatemalalainen ihmisoikeusjuristi Renata Àvila ja toimittaja Nanjala Nyabola Keniasta.

Tapahtumaa voi seurata YouTubessa, Facebookissa ja Twitterissä. Tapahtuma alkaa tänään perjantaina klo 20 Suomen aikaa.

Hankkeen alulle panijat olivat Bernie Sanders ja Yianis Varoufakis.

Tapahtuman kutsussa todetaan, ettei nyt ole paluuta normaaliin: ”Normaali oli lämpenevän planeetan, luonnonvarojen riistämisen ja työvoiman riistämisen normalisointia, mikä on suoraan johtanut nykyiseen kriisiin.”

”Tämän eksistentiaalisen haasteen edessä meillä on moraalinen ja poliittinen velvollisuus organisoida maailmanlaajuinen, rajat ylittävä rintama, joka asettuu kapitalistista laajentumislogiikkaa vastaan”, sanotaan kutsussa.

ILMOITUS

Edistyksellinen internationaali (Progressive International) perustelee tarvettaan sillä, että olemme nyt moninkertaisessa kriisissä, joista yksi on terveyskriisi, toinen ilmasto- ja ympäristökriisi sekä kolmas poliittinen ja taloudellinen kriisi.

Puolentoista vuoden valmistelu

Edistyksellisen internationaalin neuvostoon kuuluu laaja joukko vasemmistolaisia poliitikkoja, kansalaisaktivisteja ja ympäristöaktivisteja. Tunnettuja nimiä ovat edellä mainittujen lisäksi muun muassa Brasilian entinen ulkoministeri Celso Amorim, nigerialainen Health of Mother Earth -säätiön johtaja Nnimmo Bassey, yhdysvaltalainen kielitieteilijä Noam Chomsky, Ecuadorin entinen presidentti Rafael Correa, kanadalainen tietokirjailija Naomi Klein, brittiläinen labour-poliitikko John McDonnell ja intialainen kirjailija Arundhati Roy.

Neuvosto järjestää ensimmäisen kokouksensa syyskuussa Reykjavikissa, mikäli koronatilanne tuolloin mahdollistaa matkustamisen.

Alkutahdit Edistykselliselle internationaalille lyötiin marraskuun lopussa 2018 yhdysvaltalaisen senaattorin Bernie Sandersin isännöimässä tapahtumassa, jonka toinen koollekutsuja oli Varoufakis. Siihen osallistuivat muun muassa Klein, Jane Sanders, Cornel West, Fernando Haddad, Jeffrey Sachs ja Ada Colau. Kokouksessa ilmoitettiin aikeesta perustaa Edistyksellinen internationaali.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!