Lehtikuva/Suzauddin Rubel

Painajaismainen ennuste on toteutumassa, sanoo avustusjärjestön edustaja.

Koronavirus vaikuttaa levinneen Bangladeshissa pakolaisleireille, joissa asuu lähes miljoona rohingya-muslimia. Paikallisten viranomaisten mukaan leirillä asuvalla miehellä todettiin torstaina koronavirustartunta. Lisäksi tartunta on todettu yhdellä leirin lähellä asuvalla miehellä.

Asiantuntijat ovat pidempään varoitelleet, että koronavirusepidemia saattaa puhjeta maan kaakkoisosassa Cox’s Bazarin alueen leireillä. Ihmiset asuvat leireillä teltoissa ja bambumajoissa. Hygienia on hyvin puutteellista.

Paikallisviranomaisten mukaan testausta ja viruksen leviämistä ehkäiseviä toimia on tarkoitus lisätä.

Ensimmäinen tartunta Cox's Bazarin alueen leireillä todettiin torstaina.

Pahimmillaan leireillä voi viruksen takia kuolla tuhansia ihmisiä, arvioi Pelastakaa Lapset -järjestön terveystyötä Bangladeshissa johtava Shamim Jahan lausunnossa. Jahan kutsui Cox’s Bazaria maailmaan laajimmaksi pakolaisalueeksi.

Vuonna 2017 satoja tuhansia rohingyoita pakeni Myanmarissa kohtaamaansa väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin. Myanmariin on kohdistunut syytöksiä uskonnollisen vähemmistön kansanmurhasta.

ILMOITUS

Internetin puute antaa tilaa huhuille

Cox’s Bazariin asetettiin tiukat liikkumiskiellot ja sulkutoimet huhtikuun alussa sen jälkeen kun alueella oli todettu useampia virustartuntoja.

Liikkumiskiellot ovat koskeneet myös pakolaisleirien liikennettä. Avustusjärjestöt ovat joutuneet niiden seurauksena ajamaan alas ison osan toiminnoistaan leireillä.

Lisäksi leirin asukkailta puuttuu pääsy internetiin. Järjestöjen mukaan syyskuussa asetettu rajoitus on lisännyt väärien tietojen leviämistä.

Pakolaisjärjestö Refugees Internationalin edustaja Daniel Sullivan piti ensimmäistä leirillä todettua koronavirustartuntaa ”painajaismaisen ennusteen toteutumisena”.

– Leireillä liikkuu huhupuheita, joiden mukaan tartunta olisi aina tappava tai että uskovaiset olisivat virukselta turvassa. Avoin tiedonsaanti on oleellisen tärkeää, kun kerrotaan hygienian merkityksestä tai jäljitetään viruksen leviämistä, Sullivan sanoi.

Noin 164 miljoonan asukkaan Bangladeshissa on todettu noin 19 000 koronavirustartuntaa. Lähes 300 ihmisen kerrotaan kuolleen viruksen seurauksena.