Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hallitus suunnittelee kustannustukea yrityksille, joiden liikevaihto on tippunut merkittävästi. Keskeiset yksityiskohdat tuesta ovat yhä auki.

Hallitus on sopinut uudesta kustannustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on tippunut merkittävästi. Tukisummat vaihtelevat 2 000 euron ja 200 000 euron välillä.

Keskeisiä yksityiskohtia jäi hallituksen eilisissä neuvotteluissa vielä avoimeksi. Vielä ei ole päätetty, kuinka suuri liikevaihdon pudotuksen pitää tarkalleen olla tai mikä on laskennassa vertailukohtana.

Tuki kohdentuu kaikkein eniten koronasta kärsiviin yrityksiin ja toimialoihin ja sitä voi hakea kahdelta kuukaudelta. Tukea voi käyttää kiinteisiin kuluihin ja palkkamenoihin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi tänään tiedotustilaisuudessa yritysten uudesta tuesta. Poikkeuksellisilla tuilla yritetään estää yritysten ajautuminen konkurssiin.

– Tuki kohdistuu koronasta kärsiviin yrityksiin, ja tarkoituksena on tietenkin suojata suomalaiset työpaikat, Lintilä sanoi.

ILMOITUS

Tukisumma kokonaisuudessaan on hänen mukaansa jonkin verran alle miljardin.

Yrityksiä tuettu jo 1,5 miljardilla

SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta kommentoi tuoreeltaan, että hallituksen uusi kustannustuki herättää epäilyksiä.

”Tällainen yritystuki kannattaa vain, jos se on riittävä ja välttämätön ehto työpaikkojen pelastumiselle ja jos tukisumma on järkevässä suhteessa pelastettujen työpaikkojen määrään. Kaipaisin tästä vaikutusarviota”, hän totesi Twitterissä.

Kaukorannan mukaan ”kriisin pitkittyessä tuntuisi järkevältä siirtää tukien painopistettä säilyttävistä kriisituista kohti liiketoimintaa uudistavia kehittämistukia. Nyt tämä meni väärin päin: kriisin pitkittyessä Business Finland tukia ajetaan alas ja korvataan säilyttävillä tuilla.”

Kaukoranta kirjoitti yritysten jo saaneen akuuttiin kriisiin maksuaikojen ja lainatakausten lisäksi paljon suoraa ”yleistukea”. Sitä on annettu 900 miljoonaa euroa työeläkemaksun kevennykseen ja lomautusten nopeuttaminen on efektiivisesti noin 600 miljoonan euron suora tuki vaikeuksissa oleville yrityksille.

SAK:n pääekonomisti pohtii, olisiko tehokkaampi työllisyystoimi jakaa 2 500 euron rekrytukea yrityksille 200 000 ihmisen palkkaamiseen.

Kuun vaihde tähtäimenä

Lintilän mukaan lainamuotoiset tukimuodot ovat herättäneet yrityksissä melko vähän kiinnostusta, koska yritykset eivät tässä tilanteessa halua ottaa lainaa.

Tällä hetkellä ely-keskukset ja Business Finland myöntävät yrityksille koronavirustilanteen kehittämisavustusta. Hallitus linjasi, että niiden haut suljetaan kunhan esitys uudesta tuesta saadaan valmiiksi. Siihen mennessä tulleet hakemukset käsitellään.

Lähtökohtana on Lintilän mukaan pidetty sitä, että liikevaihdon kehittymistä verrattaisiin viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Tämä on kuitenkin hankala esimerkiksi tapahtumayhtiöiden kannalta.

Uutta tukea pyörittää Valtiokonttori, jolla arvioidaan olevan siihen tekninen valmius.

Tukiesitys voitaisiin Lintilän mukaan saada neljännen lisäbudjetin yhteyteen, joka on tulossa arviolta touko-kesäkuun vaihteessa.