Lehtikuva/Silvio Avila

Koronaviruksesta johtuva pelko, epävarmuus ja taloudellinen sekasorto aiheuttavat suurta henkistä painetta.

Koronaviruspandemiaa saattaa seurata globaali mielenterveyskriisi, varoitti YK torstaina. Järjestön mukaan pandemiasta aiheutuvia mielenterveyden häiriötä tulisi alkaa hoitaa pikimmiten.

Viime kuukausien aikana maailman valtiot ovat keskittyneet erityisesti viruksen leviämisen hidastamiseen erilaisin rajoituksin. Tilanteesta ja rajoituksista on aiheutunut ihmisille suurta henkistä painetta.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres muistutti, että kun virustilanne joskus saadaan hallintaan, ihmisten ahdistuneisuus ja masennus pysyvät. Hän myös moitti valtioita mielenterveyspalveluiden laiminlyönnistä viime vuosikymmeninä.

Yli puolet ihmiskunnasta on joutunut erilaisten rajoitusten kohteeksi koronavirusepidemian aikana.

Koronavirus lähti leviämään Kiinassa viime vuoden lopulla. Siihen on toistaiseksi kuollut maailmassa noin 300 000 ihmistä. Tartuntoja on todettu yli 4,3 miljoonaa.

YK:n mukaan olisi suositeltavaa, että valtiot ottaisivat koronavirustoimissaan huomioon myös psykososiaalisen tuen tarpeen sekä nopean pääsyn mielenterveyspalveluihin.

ILMOITUS

Palveluiden resursoinnissa olisi järjestön mukaan parantamisen varaa, sillä valtiot käyttävät mielenterveyspalveluihin keskimäärin vain pari prosenttia julkisen terveydenhuollon budjeteistaan.

Pelko sairastumisesta ja toimeentulosta

Mielenterveyden häiriöitä ovat voineet aiheuttaa esimerkiksi pelko omasta tai läheisten sairastumisesta, työn ja elannon menetys sekä liikkumisrajoitusten aiheuttama etäisyys läheisistä, YK listaa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mielenterveystyötä johtava Devora Kestel muistutti lisäksi, että monille terveydenhuollon työntekijöille tilanne ollut erityisen kuormittava. Kestel viittasi kanadalaistutkimukseen, jonka mukaan lähes puolet terveydenhuollossa työskentelevistä kertoi tarvitsevansa psykologista tukea.

– Tiedämme, että nykyiseen tilanteeseen liittyvä pelko, epävarmuus ja taloudellinen sekasorto voi aiheuttaa psyykkistä kuormitusta, Kestel kommentoi viruspandemian vaikutuksia yleisesti.

Kestel eritteli myös eri-ikäisten ihmisten psykologista kuormaa. Hänen mukaansa koulujen sulkeminen on voinut aiheuttaa lapsille ahdistuksen ja epävarmuuden kokemuksia, kun taas esimerkiksi vanhoja tai sairaita ihmisiä voi painaa pelko virustartunnasta ja sen seurauksista.

Sekä naisiin että lapsiin kohdistuu kohonnut kotiväkivallan uhka, kun ihmisten on pakko viettää paljon aikaa kotona.

Mielenterveyden häiriöistä jo aiemmin kärsineiden ihmisten hoitosuhteet puolestaan ovat voineet katketa pandemiarajoitusten takia.

”Ei ehkä katoa koskaan”

Maailman terveysjärjestö WHO:n terveyskatastrofeista vastaava johtaja Michael Ryan esitti synkän ennusteen keskiviikkona järjestön tiedotustilaisuudessa. Ryan nosti esiin vaihtoehdon, ettei koronavirus ole katoamassa mihinkään.

– Tämä on uusi virus ja siksi sen liikkeitä on vaikea ennustaa. Virus ei ehkä koskaan katoa, Ryan sanoi.

Ryan lisäsi, ettei toinen virus, hiv, ole myöskään kadonnut mihinkään.

Yli puolet ihmiskunnasta on joutunut erilaisten rajoitusten kohteeksi koronavirusepidemian aikana. WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti koko maailmaa pysyttelemään varuillaan mahdollisen toisen aallon varalta.

Ryan sanoi, että normaalitilanteeseen paluuseen on vielä hyvin pitkä matka. Hän kehotti valtioita pysymään linjakkaina omissa päätöksissään.

– On kummallista ajattelua, että rajoitukset toimisivat täydellisesti ja rajoitusten purku sujuisi hyvin. Molemmat ovat täynnä vaaroja, Ryan muistutti.