Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ulkomaalaislain väliaikaisesta muuttamisesta maatalouden kausitöiden takia kiivailtiin keskiviikkona eduskunnassa.

Hallitus yrittää helpottaa maatalouden kausityövoimasta syntynyttä pulaa laajentamalla turvapaikanhakijan työnteko-oikeutta. Turvapaikanhakijat saisivat heti lain voimaan tullessa oikeuden tehdä töitä ilman nykyistä kolmen tai kuuden kuukauden karenssiaikaa. Oikeus työskennellä jatkuisi täytäntöönpanokelpoisesta maastapoistamispäätöksestä huolimatta niin kauan kuin ulkomaalaiselle annetaan vastaanottolaissa säädettyjä vastaanottopalveluja.

Perussuomalaiset ovat nostattaneet kriisimielialaa kyseisestä lainmuutoksesta jo pari viikkoa ja jatkoivat sitä eduskunnan lähetekeskustelussa keskiviikkona.

– Koronan varjolla ideologinen politikointi saa tämän esityksen siivittämänä siis ikävää jatkoa, väitti Jenna Simula (ps.).

Hänen ja muiden perussuomalaisten mukaan tämä väliaikainen ja tarkkaan rajattu laki rapauttaa olennaisesti turvapaikkajärjestelmää.

– Pahimmassa tapauksessa tällä esityksellä ollaan luomassa aivan uudenlainen järjestelmä, jossa työllistämisen varjolla luodaan jälleen uusia reittejä maahan houkuttelemiseksi, ja lopulta sellaiset halpatyömarkkinat, ettei suomalaisen kannata haaveillakaan saavansa näiltä aloilta sellaista työtä, jolla voisi tulla toimeen, Simula jatkoi.

ILMOITUS

Voimassa lokakuun loppuun

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) väänsi perussuomalaisille rautalangasta lain sisältöä ja tarkoitusta. Hän painotti, että kyse on väliaikaisesta muutoksesta ulkomaalaislakiin. Se olisi voimassa lokakuun loppuun asti ja on rajattu selkeästi ruoantuotannon kannalta kriittisille aloille.

– Laki on lisäksi rajattu niihin ihmisiin, jotka ovat tulleet maahan lain voimaan tullessa, siihen mennessä. Sen jälkeen tulevat ihmiset eivät ole tämän lain piirissä. Tämä on siis hyvin tarkkarajainen, selkeärajainen esitys, ja tästä ei silloin voi sanoa, että tällä luotaisiin jonkinlaista vetovoimatekijää, kuten joissain puheenvuoroissa ehkä tällaista nostettiin esille.

Simulalle Ohisalo vastasi ymmärtävänsä, että perussuomalaisten mielestä olisi parempi, että nämä ihmiset eivät tekisi mitään.

– Toisin sanoen he vain olisivat tässä maassa, koska tällä hetkellä maasta poistaminen näissä poikkeusoloissa on huomattavasti vähäisempää, esimerkiksi saattaen poistettavat – niitä ei tällä hetkellä tehdä poliisissa yhtä lailla kuin normaalioloissa.

– On siis ehkä hieman erikoista, että nämä turvapaikanhakijat eivät nyt sitten voisi olla hyödyksi tälle yhteiskunnalle. Moni heistä haluaisi tehdä töitä.

Jussi Halla-ahon mukaan laista ei ole mitään hyötyä maatalouden kausitöille, koska turvapaikanhakijat eivät kuitenkaan työllisty.

– He eivät työllisty, koska he eivät osaa mitään, mitä suomalaiset työmarkkinat tarvitsisivat, eikä työhalujakaan juuri ole, koska saman rahan saa notkumalla kauppakeskuksissa.