Lehtikuva/Badru Katumba

Unicefin mukaan käsillä on pahin alle viisivuotiaita kohtaava kriisi toisen maailmansodan jälkeen.

YK:n lastenapujärjestö Unicefin mukaan synkin arvio on, että yli 1,1 miljoonaa lasta voi seuraavan puolen vuoden aikana kuolla koronan takia saamatta jäävien terveyspalveluiden vuoksi.

Unicef luonnehtii tilannetta vaikeimmaksi alle 5-vuotiaita koskevaksi kriisiksi toisen maailmansodan jälkeen. Arvion perustana on Johns Hopkins -yliopistossa tehty tutkimus.

Kysymys on sekä äiteihin että lapsiin kohdistuvista terveyspalveluista ja rokotuksista (muita tauteja kuin koronaa vastaan).

Ongelmat eivät rajoitu pelkästään kehitysmaihin.

Tutkijaryhmän arvioiman optimistisimman skenaarion mukaan koronakriisistä johtuvien terveyspalvelujen puuttumisen takia kuolisi puolen vuoden aikana runsaat 250 000 lasta syistä, jotka olisivat estettävissä.

Pessimistisimmän skenaarion mukaan ylimääräisiä kuolemia tulisi 1,157 miljoonaa. Tämä tarkoittaisi keskimäärin yli 6 300 ylimääräistä kuolemaa joka päivä. Optimistisin skenaario merkitsisi vajaata 1 400 kuolemaa päivässä.

ILMOITUS

Kumpikin luku tulisi niiden 2,5 miljoonan lapsen lisäksi, jotka jo muutenkin kuolevat ennen viidettä syntymäpäiväänsä puolen vuoden aikana.

Kolmesta skenaarioista optimistisimmassa terveyspalvelut vähenisivät 15 prosenttia ja synkimmässä 45 prosenttia.

Valtava kriisi

Unicefin Britannian-johtaja Sacha Deshmukh sanoi keskiviikkona, että kyseessä on pahin alle viisivuotiaita koskettava kriisi sitten toisen maailmansodan.

Vaikutus on luonnollisesti suurin kehitysmaissa, mutta myös esimerkiksi Britanniassa lapsien uhkana ovat tuhkarokko sekä koulujen sulkemisen seuraukset haavoittuvassa asemassa oleville lapsille.

Kehitysmaissa terveyspalvelujen saatavuus on jo ennestään heikkoa, ja koronapandemiasta seuraavat liikkumisrajoitukset ja kulkuyhteyksien katkeamisen pahentavat tilannetta. Myös ruokaturva voi heikentyä.

Pahimmin koronapandemian epäsuorien seurausten arvioidaan iskevän Bangladeshin, Brasilian, Kongon demokraattisen tasavallan, Etiopian, Indonesian, Intian, Nigerian, Pakistanin, Tansanian ja Ugandan lapsiin.