Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Rauhanjärjestöjen virtuaaliseminaaria aiheesta voi seurata iltapäivällä suorana Youtube-lähetyksenä.

Nimien keruu hävittäjähankkeen pysäyttämiseksi on alkanut kansalaisaloite.fi-verkkosivulla . Aloitteen sisältö kuuluu yksinkertaisesti näin: ”Me allekirjoittaneet vaadimme lakivalmistelun aloittamista hävittäjähankintojen pysäyttämistä ja uudelleenarviointia varten.”

Nimien keruu alkoi maanantaina ja tiistaina vähän ennen puolta päivää niitä oli 687.

Aloitteella on seitsemän vastuuhenkilöä. Listalla ensimmäisenä on paraislainen kaupunginvaltuutettu Lotta Laaksonen.

Aloitetta perustellaan muun muassa sillä, että koronapandemian aiheuttama taloudellinen ahdinko tulee todennäköisesti johtamaan syvään lamaan. Terveydenhuollon, yritysten ja työttömyyden aiheuttamat lisätarpeet tulee priorisoida hävittäjähankintojen edelle.

Hävittäjähankinnan hinnaksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa, mutta elinkaarikustannuksineen hinta nousee todennäköisesti yli 30 miljardiin euroon.

ILMOITUS

Vasemmistoliiton kansanedustajista hävittäjähankinnan ovat kyseenalaistaneet Markus Mustajärvi, Johannes Yrttiaho ja Veronika Honkasalo, demareista Jukka Gustafsson. Pääministeri Sanna Marin sanoi noin kuukausi sitten, että hävittäjähankinta lykkääntyy, mutta Suomen pitää huolehtia puolustuksestaan ja keskeisessä roolissa tässä ovat ilmatorjunta ja hävittäjät.

Hävittäjistä keskustellaan tänään rauhanjärjestöjen, Ydin-lehden ja Vapaus valita toisin -verkoston järjestämässä virtuaaliseminaarissa kello 16–18. Alustajista professori Heikki Hiilamo kertoo, mitä Hornet-kaupasta opittiin hävittäjähankinnan hinnasta ja kauppatieteiden tohtori Eero Lehto suhteuttaa hävittäjähankinnat valtiontalouden kantokykyyn.

Tutkijatohtori Markus Mykkänen kertoo medialobbauksen ja toimittajien roolista yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Tietokirjailija Pentti Sainio väittää, että hävittäjien aika on ohi ja Ydin-lehden päätoimittaja Arja Alho puhuu rauhasta ja turvallisuudesta ilman varustelua.

Tilaisuutta voi seurata suorana Youtube-lähetyksenä .