Lehtikuva/Jussi Nukari

Opetusministeri Li Andersson sanoo, että koulunkäyntiä joudutaan mahdollisesti jatkamaan syksyllä erityisjärjestelyin.

Varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa palataan torstaina lähiopetukseen. Näin päättyy maaliskuun puolivälissä aloitettu etäopiskelujakso. Toisen asteen oppilaitoksissa etäopetus sen sijaan jatkuu.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) toisti tiistaiaamuna tiedotustilaisuudessa, että etäopetukselle ei enää ole oikeudellisia perusteita.

Lähiopetuksen rajoittaminen valmiuslailla on perustunut terveysviranomaisten arvioon toimen välttämättömyydestä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Nyt tuota välttämättömyyttä ei enää ole.

– Lähiopetusoikeuden rajoittaminen on todella voimakas toimi, Andersson huomautti.

Anderssonin mukaan etäopetukseen siirryttiin maaliskuussa terveysviranomaisilta saadun tiedon pohjalta. Koulujen sulkemisella ja muilla voimakkailla rajoitustoimilla oli tarkoitus estää koronaviruksen nopea leviäminen.

ILMOITUS

– Tavoitteessa onnistuttiin hyvin, tilanne on nyt hyvin stabiili, Andersson sanoi.

Koulujen lukuvuosi päättyy kesäkuun alussa eli lähiopetusjaksosta tulee muutaman viikon mittainen.

– Pidimme tärkeänä, että on mahdollisuus kartoittaa tilannetta oppimisen ja hyvinvoinnin suhteen, Andersson totesi.

Samalla koulut pystyvät valmistautumaan siihen, että koulunkäyntiä joudutaan mahdollisesti jatkamaan erityisjärjestelyin syksyllä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö valmistelee varmuuden vuoksi väliaikaista muutosta perusopetuslakiin, joka mahdollistaa vuorottelun lähi- ja etäopetuksen välillä syksyllä, jos epidemiatilanne sitä edellyttää.

Andersson sanoi, että jos kouluissa ilmenee koronavirustapauksia, niihin sovelletaan tartuntatautilakia. Tartuntaketjut jäljitetään ja mahdollisesta karanteenista päätetään samalla tavalla kuin alkuvuonna ennen etäopetukseen siirtymistä.