Lehtikuva/Loic Venance

Terassit aukeavat suuressa osassa Espanjaa, kouluja avataan Norjassa, Sveitsissä ja Hollannissa. Britanniassa ammattiliitot arvostelevat päätöstä töihin paluusta.

Useissa Euroopan maissa on tänään maanantaina ryhdytty purkamaan koronavirukseen liittyviä rajoituksia.

Tiukkojen koronarajoituksien kohteena olleessa Espanjassa ihmiset voivat jälleen tavata perhettään ja ystäviään alle kymmenen hengen kokoontumisissa. Ravintoloiden ja kahviloiden terassit saavat myös aueta, mutta ne saavat ottaa sisään vain rajoitetun määrän ihmisiä.

Rajoitusten höllentäminen ei tosin koske pääkaupunki Madridia eikä toiseksi suurinta kaupunkia Barcelonaa, jotka ovat kärsineet pahimmin koronaviruksesta.

Italiassa ryhdyttiin avaamaan toimistoja.

Myös kouluja avataan monissa maissa, muun muassa Norjassa, Sveitsissä ja Hollannissa. Ranskassa avataan tänään uudelleen niin kampaamot kuin kirjakaupat.

Koronaviruksen pahasti runtelemassa Italiassa taas koulujen ovet pysyvät kiinni, mutta muun muassa toimistot avataan uudelleen.

ILMOITUS

Ravintolat, museot, kirjastot ja kirkot on määrä avata toukokuun 18. päivänä. Ravintolat ja kahvilat aukaistaan taas kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Kreikassa on avattu jo kirjakaupat ja kampaamot, mutta maanantaista lähtien kaikki liikkeet saavat aukaista ovensa.

”Resepti kaaokseen”

Britanniassa ihmisiä puolestaan kehotetaan palaamaan töihin, mikäli he eivät voi tehdä etätöitä. Kehotus koskee muun muassa rakennusalan työntekijöitä.

Pääministeri Boris Johnsonin sunnuntainen päätös on tosin saanut tuoreeltaan jo kritiikkiä ammattiliittojen johdolta, kertoo brittilehti Guardian.

Guardianin mukaan monet liittojohtajat pitävät päätöstä ”reseptinä kaaokseen”. Liitot kritisoivat muun muassa sitä, että työntekijöiden suojaamisesta ei ole annettu selkeitä määräyksiä.

– Hallitus ei ole vielä antanut ohjeistusta, miten suojella työntekijöitämme, sanoi Englannin ja Walesin ammattiliittojen keskusjärjestön TUCin pääsihteeri Frances O’Grady.

Myös lisääntyvää työmatkaliikennettä julkisilla välineillä pidetään riskinä.

Johnsonin päätös koskee käytännössä vain Englantia, sillä Skotlanti, Wales ja Pohjois-Irlanti suosittelevat edelleen pysymään kotona.