Lehtikuva/Emmi Korhonen

Vasop tuomitsee Vihriälän työryhmän esityksen lukukausimaksuista.

Työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmä luovutti tänään perjantaina hallitukselle raporttinsa, jossa esitetään erilaisia toimia koronan aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseksi. Yhtenä ehdotuksena on korkeakoulujen lukukausimaksut.

Vasemmisto-opiskelijat (Vasop) tuomitsee ehdotuksen jyrkästi.

”Maksuton koulutus on suomalaisen hyvinvointivaltion perusrakenneosa, jota ei tule hävittää kriisin luoman poikkeustilan varjolla”, järjestö kirjoittaa kannanotossaan.

Koulutuksen maksullisuus on uhka sivistykselle, oikeudenmukaisuudelle ja koko Suomen tulevaisuudelle.

– Lukukausimaksujen esittäminen kriisin ratkaisukeinona on täysin vastuutonta ja lyhytkatseista, sanoo Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Anna Lemström.

– Koulutuksen maksullisuus on uhka sivistykselle, oikeudenmukaisuudelle ja koko Suomen tulevaisuudelle. Maksuttomalla koulutuksella on ollut keskeinen rooli suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaisessa kehityksessä.

ILMOITUS

Järjestön mukaan maltillisetkin lukukausimaksut olisivat merkittävä rasite opiskelijoiden taloudelle ja vaikuttaisivat erityisesti heikommista taloudellisista asemista tulevien mahdollisuuksiin opiskella.

Hyvinvointivaltiota ei saa
romuttaa kriisin varjolla

Vasop muistuttaa, että jo nykyisellään opiskelijat joutuvat velkaantumaan opintojensa aikana, koska opiskelijoille tarjottavan sosiaaliturvan taso on riittämätön.

– Taloudellisissa kriiseissä yritetään usein ajaa läpi hyvinvointivaltiota romuttavia uudistuksia. Näin ei tällä kertaa saa tapahtua. Päinvastoin toimenpiteiden on oltava sellaisia, jotka varmistavat kaikkien pysymisen mukana, sanoo Vasopin hallituksen jäsen Lauri Linna.

– Oppivelvollisuuden pidentäminen ja parannukset sosiaaliturvaan olisivat tällaisia toimenpiteitä.

Lukukausimaksut ovat järjestön mukaan oikeiston yhä uudelleen esiin vetämä keino, jota vastaan opiskelijat ja sivistyksen puolustajat joutuvat kerta toisensa jälkeen vastustamaan.

Vasemmisto-opiskelijat toivoo, että tällä kertaa tätä keskustelua ei tarvitsisi käydä enempää, vaan voisimme keskittyä yhdessä kriisin selättämiseen hyvinvointivaltiota tukevilla keinoilla.

Lue myös Vasopin puheenjohtajan haastattelu