Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

”Koronakriisin valtavat vaikutukset pienituloisiin ovat jääneet aivan liian vähälle keskustelulle.”

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Paavo Arhinmäen mukaan koronakriisin valtavat vaikutukset pienituloisiin ovat jääneet aivan liian vähälle keskustelulle.

”Samalla kun tuetaan yrityksiä, tulisi tukea myös pienituloisia ihmisiä”, hän toteaa.

Arhinmäki ehdottaa, että toimeentulotukeen tehtäisiin väliaikainen korotus, aivan kuten tehdään työttömyysturvan suojaosuuteen.

”Pienituloisia pitää tukea selviämään kriisin yli siinä missä muitakin. Inhimillisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan tunnistaa siitä, kuinka se huolehtii haavoittuvimmassa asemassa olevista”, ryhmänjohtaja perustelee.

Hallitus on tuomassa eduskuntaan ison lisätalousarvioesityksen toukokuun aikana. Se sisältää paketin muun muassa kunnille, lapsille ja nuorille, sekä mahdollisia yritystukia. Näiden ohella tulisi Arhinmäen mielestä tuoda esitys myös sosiaalisesta paketista, jolla tuettaisiin kaikkein heikoimmassa asemassa olevia.

ILMOITUS

Yrittäjien ja yritysten tukemista Arhinmäki pitää oikeana linjana, jotta työttömyys ei kasva eivätkä terveet yritykset mene turhaan nurin. Tukien on kuitenkin kohdennuttuva niitä eniten tarvitseville, eivätkä ne saa valua esimerkiksi veroparatiiseihin tai yrityksiin, joiden liiketoimintaan pandemialla ei ole ollut vaikutusta.

Li Anderssonin ehdottama elvytysseteli olisi Arhinmäen mukaan yksi keino ohjata yritystukea tarkkarajaisesti nimenomaan kulttuuri- ja palvelualoille, jotka ovat kriisin suurimpia kärsijöitä.

”Seteli auttaisi paitsi yrittäjiä, hyödyttäisi se ostettavien palvelujen muodossa meitä kaikkia.”

”Kun elvytysseteli olisi kaikille samansuuruinen, tukisi se erityisesti pienituloisten mahdollisuuksia käyttää palveluita, joihin heillä ei etenkään tässä tilanteessa muutoin olisi varaa”, kirjoittaa Paavo Arhinmäki.