Lehtikuva/Markku Ulander

Rakennusliitto ry vaatii rakennusalan työntekijöiden suojelemista koronavirukselta.

Hallitus päätti työperäisen henkilöliikenteen avaamisesta Suomen ja Viron välillä 14. 5 alkaen.

Talonrakennusteollisuus ry:n työperäiseen liikkumiseen liittyvä jäsenkirje 5.5. toteaa, että Suomeen tulevat ulkomaalaiset työntekijät voivat aloittaa työskentelyn välittömästi Suomeen paluun jälkeen. Karanteenissa oltaisiin näin ollen vain työajan ulkopuolella.

Talonrakennusteollisuus ry:n ohjeistuksen noudattaminen tarkoittaisi Rakennusliiton mielestä rakennusalalla käytännössä maahantulokaranteenin täydellistä ohittamista ja se altistaisi yhä useamman rakennusalan työntekijän virukselle.

Pääkaupunkiseudulla on todettu viruskeskittymiä rakennusmiesten yhteismajoituksiin liittyen.

Ahtaasti asuminen levittää virusta tehokkaasti

Suomessa työskentelevistä rakennusalan komennusmiehistä valtaosa asuu yhteismajoituksessa. Samassa huoneessa asuu yleensä useita henkilöitä.

ILMOITUS

Räikeimmissä tapauksissa kerrostalokaksioon on Rakennusliiton mukaa asutettu jopa kymmenen työntekijää. ”Karanteeninomainen olosuhde” tarkoittaakin ammattiliiton mukaan käytännössä mahdollisen sairauden leviämistä kaikkiin asujiin ja viruksen leviämistä tehokkaasti myös työpaikalle, sillä usein kaikki samassa asunnossa asuvat myös työskentelevät samalla työmaalla.

Pääkaupunkiseudulla on todettu viruskeskittymiä rakennusmiesten yhteismajoituksiin liittyen.

Rakentajien terveys turvattava

Rakennusliitto ry:n näkemyksen mukaan karanteenimääräyksen toteuttaminen niin, että sillä turvataan rakentajien terveys ja turvallisuus, ei heikennä työvoiman saatavuutta toimialalla. Rakennusalalla on tällä hetkellä vähintään 15 000 työtöntä Suomeen veronsa maksavaa ammattilaista.

Rakennusliitto ry vaatii rakennusalan työntekijöiden suojelemista koronavirukselta. Maahan saapuvat siirtotyöntekijät on määrättävä aitoon karanteeniin siten, että mahdollisen viruksen leviäminen ehkäistään. Työssä käyminen karanteenin aikana on kiellettävä. Lähetettyjen työntekijöiden asumisolosuhteita on valvottava tehostetusti.