Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Töitä on pitkälle syksyyn saakka, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoi.

Hallitus teki keskiviikkona ratkaisun siitä, miten kausityövoimaa saadaan sitä tarvitseville aloille maa-, metsä-, puutarha- ja kalataloudessa. Kausityövoiman saapuminen EU-alueelta sallitaan 14. toukokuuta alkaen muun työmatkaliikenteen tavoin, ja tuolloin sallitaan vielä uuden 3 000 kausityöntekijän maahantulo EU:n ulkopuolelta.

Suomalaisia kannustetaan kausitöihin laajentamalla liikkuvuusavustuksen käyttömahdollisuuksia ja korottamalla työttömyysturvan suojaosaa. Suojaosa nousee väliaikaisesti 300 eurosta 500 euroon.

– Pyritään vahvistamaan työn vastaanottamisen taloudellisia kannustimia siten, ettei kenenkään toimeentulo heikkene, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi iltapäivällä eduskunnassa.

Turvapaikanhakijoille sallitaan väliaikaisesti kausitöiden teko myös maahantuloa seuraavan 3–6 kuukauden karenssin ajan, vaikka turvapaikkahakemuksen käsittely olisi kesken.

– Me haluamme näillä tavoin varmistaa sen, että meillä ensi syksynä on kotimaisia marjoja, vihanneksia, hedelmiä ja juureksia. Jos työvoimaongelmaa ei saada hoidettua, näin ei ehkä olisi, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

ILMOITUS

Kausityöntekijöitä tarvitaan Lepän mukaan merkittävästi lisää satokaudella.

– Se jätettiin nyt auki, mutta periaatepäätökseen rekisteröitiin, että tarvitsemme heitä merkittävästi lisää. Haluamme kannustaa kaikkia työntekijöitä erityisesti Suomessa siihen, että he hakeutuvat tiloille töihin. Siellä on töitä pitkälle syksyyn saakka, Leppä sanoi.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!