Lehtikuva/Andy Buchanan

Skotlannissa on julkaistu esimerkkilaskelmia perustulon kustannuksista.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi tiistaina, että ”on tullut aika” toteuttaa perustulo Skotlannissa.

Sturgeon esitti ajatuksensa päivittäisessä koronatiedotustilaisuudessa Edinburghissa. Hän perusteli perustulon nostamista ”lähelle politiikan kärkeä” kokemuksilla koronaepidemian taloudellisista seurauksista.

Skotlannin hallitus myönsi toissa vuonna 250 000 puntaa perustulon pilottiprojektiin. Kokeilun väliraportti julkaistiin viime syyskuussa.

Skotlanti ei voi luoda perustuloa ilman Britannian hallituksen lupaa.

Skotlannilla on Britannian osista laajin itsehallinto, mutta nykyisen lainsäädännön puitteissa se ei voi yksin toteuttaa perustuloa. Se tarvitsisi lisää valtuuksia sekä verotuksen että sosiaaliturvan järjestämiseen.

Sturgeon sanoi toivovansa, että Britannian hallituksen kanssa voidaan käydä rakentavaa keskustelua asiasta pian sen jälkeen kun pandemia on ohi.

ILMOITUS

Britannian valtiovarainministeri Rishi Sunak torjui maaliskuussa perustulon ratkaisuna koronaepidemian aiheuttamiin ongelmiin. Ajatuksella on kuitenkin jo ennen epidemiaa ollut kannattajia kummassakin pääpuolueessa, labourissa ja konservatiiveissa.

Sosiaaliturva monimutkainen

Ajatuspaja Reform Scotland esitti huhtikuussa laskelmat, joissa Skotlannin aikuisille maksettaisiin 5 200 puntaa (noin 6 000 euroa) perustuloa vuodessa eli 100 puntaa (115 euroa) viikossa. Alle 16-vuotiaat saisivat puolet tästä summasta.

Reform Scotlandin laskelmien mukaan järjestelmän kustannukset olisivat 20,4 miljardia puntaa (23,4 miljardia euroa) vuodessa.

Kustannuksista saataisiin takaisin 18,34 miljardia puntaa poistamalla joitakin verovähennyksiä sekä joitakin sosiaalietuuksia, jotka perustulo korvaisi. Lisäksi kaikkia veroasteita pitäisi nostaa 8 prosenttia. Nettokuluiksi jäisi siis noin kaksi miljardia puntaa.

Skotlannin asukasluku on 5,4 miljoonaa eli lähes sama kuin Suomen.

Ajatuspajan mukaan nykyinen sosiaaliturvajärjestelmä on erittäin monimutkainen eikä se kannusta työntekoon, koska töihin meneminen voi usein jopa pienentää tuloja.

Sturgeonin edustama Skotlannin kansallispuolue SNP otti perustulon ohjelmaansa vuonna 2016, mutta nyt Sturgeon korosti sen ajankohtaisuutta.

Skotlannin perustulohankkeista löytyy lisää tietoa Basic Income Scotland -sivustolta.