Lehtikuva/Jim Watson

Trump ja Pompeo syyttävät Kiinaa koronaviruksesta. Kiinalaisen arvion mukaan Kiinan ja Yhdysvaltain suhteet kiristyvät, ja jopa aseellinen konflikti on mahdollinen.

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole saanut Yhdysvalloilta mitään selvitystä tiedoista, joihin presidentti Donald Trump ja ulkoministeri Mike Pompeo perustavat väitteensä koronaviruksen karkaamisesta kiinalaisesta laboratoriosta.

Trump on useaan kertaan antanut ymmärtää tai suoraan sanonut, viimeksi sunnuntaina Fox-kanavan haastattelussa, että koronavirus on lähtöisin kiinalaisesta laboratoriosta Wuhanissa.

Trump sanoi aikaisemmin koronainfossaan nähneensä tällaisia tietoja, mutta kun toimittajat vaativat tarkennuksia, Trumpilla ei ollut niitä antaa.

Vastuun vyöryttäminen Kiinalle on Trumpin keino väistää arvostelua.

”Voin sanoa teille, että on merkitsevä määrä vahvistusta sille, että virus on lähtenyt laboratoriosta Wuhanissa”, Pompeo sanoi sunnuntaina ABC-televisiokanavan haastattelussa.

Myöhemmässä radiohaastattelussa hän veti vähän takaisin toteamalla, ettemme varmasti tiedä, onko virus peräisin virologisesta instituutista. Hän syytti Kiinaa viivyttelystä virusuhasta tiedottamisessa.

ILMOITUS

Sekä Trump että Pompeo uhkailevat Kiinaa, että se saa maksaa kalliisti syyllisyydestään koronaepidemian leviämiseen.

Kiina on useiden uutistoimistojen mukaan informoinut WHO:ta uudenvuodenaattona ja Yhdysvaltojen terveysvirastoa 3. tammikuuta sekä julkaissut tiedon vaarallisesta viruksesta 8. tammikuuta.

Yhdysvallat tiukentaa toimia

Kiinan johto arvioi jännityksen lisääntyvän suhteissa Yhdysvaltoihin muun muassa koronaepidemian takia ja kauppasodan uhkan kasvavan.

Uutistoimisto Reuters on saanut Kiinan sisäisen tiedustelupalvelun raportin, joka on huhtikuun alussa luovutettu maan johdolle. Siinä todetaan Yhdysvaltain näkemyksen Kiinasta olevan vihamielinen. Maiden keskinäisten suhteiden arvioidaan kiristyvän. Pahimmassa tapauksessa voitaisiin ajautua aseelliseen konfliktiin.

Kiinan ulkoministeriö on ilmoittanut, ettei heillä ole tietoa raportista.

”Kiina-viruksesta” ja ”Wuhan-viruksesta” pauhannut Trump on toistuvasti uhannut Kiinaa erilaisilla pakotteilla ja uusilla tulleilla.

Pompeon puheista käy ilmi, että Yhdysvallat harkitsee kauppaa ja taloudellista kanssakäymistä koskevia toimia, joilla se pyrkii heikentämään Kiinaa.

Kiina pelkää Yhdysvaltojen yrittävän Kiinan vastaisilla toimillaan vahingoittaa ”uuden silkkitien”, infrastruktuurin rakentamista kauppatieksi Eurooppaan.

Trump etsii syntipukkeja

WHO:n asiantuntija Michael Ryan sanoi maanantaina, ettei järjestö ole saanut Yhdysvaltain hallitukselta ”mitään konkreettista tietoa tai näyttöjä viruksen oletetusta alkuperästä, joten oletus on meidän näkökulmastamme edelleen spekulatiivinen”.

WHO on ilmoittanut pyrkivänsä mukaan kiinalaisten asiantuntijoiden viruksen alkuperää koskevaan tutkimukseen.

Myöskään Saksan liittohallituksella ei ole tiedossaan mitään näyttöä viruksen lähtemisestä liikkeelle Wuhanin laboratoriosta.

Kiina on osaltaan kiistänyt väitteet laboratoriolähtöisestä viruksesta ja syyttänyt niiden esittäjiä vääristelystä.

Lehtitietojen mukaan kiinalaisten ja yhdysvaltalaisten virologien ryhmä tutkii parhaillaan, onko Wuhan sittenkään viruksen lähtöpaikka, vai saiko virus alkunsa jo aikaisemmin muualta.

Vastuun vyöryttäminen Kiinalle on Trumpin hallinnon keino väistää siihen itseensä, viruksen muodostaman uhkan vähättelyyn ja epäjohdonmukaiseen toimintaan kohdistuvaa kritiikkiä. Kiinan lisäksi Trump on löytänyt syntipukeiksi myös osavaltioiden – demokraattisia – kuvernöörejä.

Washington Post -lehden mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA varoitti jo tammikuun alussa Trumpia vaarallisesta virusepidemiasta. Trump kiistää sen.

Median kertoman mukaan Trump ei lue kunnolla tiedusteluviranomaisten raportteja eikä jaksa kuunnella heidän suullisia tilanneselostuksiaan.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!