Tero Kaikko / Kansan Tahto

– Nyt kunnilla olisi syytä laittaa jäitä hattuun.

Alue- ja järjestöasiantuntija Mette Nissinen (vas.) SAK:n Oulun aluetoimistosta pohtii vappupuheessaan kunta-alan vaikeaa tilannetta kun koronakriisin keskellä on tehty lyhytnäköisiä lomautuspäätöksiä.

– Nyt kunnilla olisikin syytä laittaa jäitä hattuun ja miettiä, kuinka syvälle pensaaseen tässä ollaan työntämässä päätä, sillä nyt – jos milloinkaan – ei ole järkevää karsia peruspalveluista.

Nissinen harmitteli nyt koronakriisin aikana niiden suorittavaa työtä tekevien työntekijöiden tilannetta, joilla riittävän etäisyyden pitäminen työtovereihin tai asiakkaisiin ei ole mahdollista.

– Korona iskee meihin statukseen tai pankkitilin saldoon katsomatta, mutta nämä työläiset ovat niitä, jotka kantavat arjessa raskaimman vastuun. Heidän arvostuksensa ei näy palkkapussissa, mutta nyt viimeistään heräämme huomaamaan, kuinka merkityksellistä heidän työnsä todellisuudessa onkaan.

Luottamuksen jälleenrakennus

Jossain vaiheessa näytti Nissisen mukaan jo siltä, että työmarkkinatahot ovat ajautuneet liian kauaksi toisistaan. Koronavirus saneli kuitenkin kupletin juonen uusiksi. Yhteisellä kriisisopimuksella haluttiin turvata niin yritysten kuin työntekijöidenkin toimeentulo koronakaaoksen keskellä.

ILMOITUS

– Viime vuosina heikentynyttä luottamusta on lähdetty jälleenrakentamaan. Nyt on tehtävä töitä sen eteen, että tuo luottamus kantaa kriisin yli ja myös tulevina vuosina.

Kriisivälittäminen suunnannäyttäjäksi tulevaisuudessa

Koronakevät on Nissisen mukaan osoittanut, että ilman sääntelyä ja julkisia varoja ei pärjätä. Vapaat markkinat eivät hoida kaikkea.

– Tänä keväänä löydetty yhteisymmärrys ja välittäminen voisivat toimia suunnannäyttäjinä myös tulevaisuudessa. Emme saa kadottaa sitä luottamussuhdetta, jota olemme varovasti alkaneet rakentaa. Sinisilmäiseksi ei kuitenkaan pidä heittäytyä: meidän on pidettävä kiinni tavoitteistamme ja arvostamme silloinkin, kun yhteiskuntarauhan nimissä vaaditaan kompromisseja.