Jarmo Lintunen

SAK:n hallituksen varapuheenjohtajan, järjestöjohtaja Matti Huutolan mukaan kolmikannan voima ja joustavuus tulivat näkyväksi kriisin alkumetreillä työmarkkinoiden kriisipakettina.

– Kolmikannan paluu on tärkeä tukipilari ja ennustettavuuden luoja maamme uudelleen rakentamisessa, sanoo Matti Huutola.

Hän puhuu perinteisten toritapahtumien sijaan verkossa vappupäivänä suorassa SAK:n #virtuaalivappu -lähetyksessä.

Huutola painottaa yhteisen sopimisen merkitystä, jonka merkitys on korostunut koronaepidemianaikana. Työmarkkinajärjestöt ovat tehneet tiiviisti yhteistyötä koronakriisin aikana.

Sankareita ovat terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, lähetit, siivoojat, kauppojen työntekijät ja monet muut.

– Sopimusyhteiskunnan kautta ja yhteisymmärryksessä voimme välttää 90-luvun laman kaltaiset pitkät varjot, jotka ulottuvat vielä tähänkin päivään.

Huutola kiitti puheessaan arjen sankareita.

ILMOITUS

– Sankareita ovat terveydenhuollossa työskentelevät henkilöt, lähetit, siivoojat, kauppojen työntekijät ja monet muut. Sankareita ovat myös kansalaiset, jotka tunnollisesti ovat noudattaneet viranomaisten ohjeita.

Hän näkee myös myönteistä kehitystä raskaasti koetelleessa ajassa.

– On sanottu, että maailma ei ole enää entisensä koronakriisin jälkeen. Entä voiko tämä kevät olla uuden alku? Me voimme siirtyä maailmaan, joka arvostaa enemmän yhteisöllisyyttä, terveyttä, työelämää ja ympäristöä.

Huutola painottaa myös hyvinvointivaltion merkitystä.

– Uskon että verovaroin rakennetun yhteiskuntamme arvostus ja kunnioitus nousee. Hyvinvointivaltiotamme on aiemminkin koeteltu, mutta yhteistyöllä ja kansamme periksiantamattomuudella olemme nousseet kerta toisensa jälkeen takaisin jaloillemme.

SAK:n #virtuaalivappu -lähetys alkaa Facebookissa vappupäivänä kello 13.30.