Antti Yrjönen

– Vaikka korona pakottaa meidät arvioimaan uudelleen monia asioita, se ei muuta hallitusohjelmaan kirjattua talouspolitiikan päämäärää, joka on hyvinvoinnin lisääminen ja siten myös eriarvoisuuden vähentäminen, sanoo kansanedustaja Merja Kyllönen.

Merja Kyllösen mukaan hyvinvointivaltio on viimeistään nyt kriisin myötä osoittanut tarpeellisuutensa myös monille heistä, jotka normaalioloissa väittävät, etteivät tarvitse tai käytä hyvinvointivaltion palveluita tai turvaverkkoja lainkaan.

– Nyt tuet ja palvelut ovat kelvanneet ja hyvä niin. Toivottavasti niiden tärkeys muistetaan myös kriisin päätyttyä.

Kyllönen puhuu verkossa Kajaanin Vasemmiston verkkotilaisuudessa, jossa puhuu myös järjestön puheenjohtaja Päivi Fonselius.

”Tämä maa kansalaisineen nähnyt vaikeampiakin hetkiä ja niistä on selvitty.”

Kyllönen muistuttaa perinteisessä vappupuheessaan eriarvoisuuden vähentämisen merkityksestä.

– Tämä on paitsi arvovalinta myös järkevää ja vastuullista, sillä kriisin keskellä on entistäkin tärkeämpää rakentaa kestävää tulevaisuutta ja vahvistaa luottamusta yhteiskunnassa.

ILMOITUS

Kyllönen huomauttaa, ettei vielä alkuvuodesta vaikuttanut siltä, että vuosi 2020 muovautuisi tällaiseksi. Suomen rajat ovat kiinni ja valtaosa ihmisistä on sulkeutunut koteihinsa.

– Virheitä kiireessä tapahtuu, ylilyönneiltä ei vältytä, mutta kaikki asiat ovat korjattavissa, kun ihmiset ovat tehtyjen päätösten takana. Luonnon kanssa on vaikeampi neuvotella ja jälkikäteen asioita korjailla.

Kriisin yli tukien ihmisiä ja yrityksiä

Kyllönen muistuttaa, että koronaepidemian hillitsemiseksi tehdyillä rajoitustoimilla vaikutukset ovat isoja niin ihmisten arjessa kuin myös maan taloudessakin.

– Meillä on jo lähes puoli miljoonaa ihmistä yt-neuvottelujen piirissä ja valtiovarainministeriön ennusteen mukaan talous tulee tänä vuonna supistumaan 5,5 prosenttia, mikäli rajoitukset ovat voimassa kolme kuukautta.

Kyllönen kannustaa sekä kansalaisia että yrityksiä.

– Tukemalla ihmisiä ja yrityksiä kriisin yli voidaan varmistaa, että päästään rajoitusten purkamisen jälkeen nopeasti suotuisan talouskehityksen uralle, ja että ihmisillä on työpaikka, jonne palata.

– Epävarmuutta ja huoliakin riittää, mutta on tämä maa kansalaisineen nähnyt vaikeampiakin hetkiä ja niistä on selvitty, yhdessä tehden ja niin on oltava nytkin, Kyllönen sanoo.

Kyllönen kuvailee, että ”Välillä tosissaan tuntuu, että voisi hetkeksi lähteä jonnekin ja jättää kaiken taakseen”.

– Ei se auta kuin yhdessä sinnitellä ja koettaa pitää huolta omasta ja läheisten jaksamisesta sekä tukea ympärillä olevia ihmisiä mahdollisuuksien mukaan.

Kajaanin Vasemmisto järjestää vapunpäivänä 1.5. ohjelmaa klo 9 alkaen Facebookissa

Kansanedustaja Merja Kyllösen ja Kajaanin Vasemmiston puheenjohtaja Päivi Fonseliuksen vappupuheet julkaistaan klo 11.

Aamulla alkaa suora lähetys Kajaanin vanhalta hautuumaalta vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudalta. Mukana mm. Kajaanin Vasemmiston varapuheenjohtaja Petja Korkkonen ja Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen.