Jussi Joentausta

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen varoittaa jälleenrakentamasta suomalaista yhteiskuntaa koronakriisin jälkeen työntekijöiden työehtoja heikentämällä.

– Yhteiskunnan jälleenrakentamista ei pidä maksattaa koronakriisin sankareilla. Työehtojen heikennykset tai julkisten palveluiden leikkaukset laittaisivat pieni- ja keskituloiset työntekijät ja heidän lapsensa maksamaan talouskriisin, Kuntonen sanoo.

Hän toivoo, että 90-luvun alun lamasta on otettu opiksi eikä samoja kalliiksi tulleita virheitä toisteta.

– Koronakriisin jälkihoidon ratkaisujen pitää olla tasapuolisia, Kuntonen toteaa.

Kuntonen on tyytyväinen, että koronapandemian aiheuttama poikkeustilanne on nostanut esiin tärkeitä työntekijäryhmiä, jotka normaalioloissa jäävät yhteiskunnassa ilman ansaitsemaansa huomiota ja arvostusta.

– Elintarvikealan ja kaupan työntekijät, siistijät, rekkakuskit ja hoitoapulaiset sekä monet muut kriittisten alojen ammattilaiset pitävät yhteiskuntamme poikkeusoloissakin pyörimässä. Kun olemme kulkeneet pahimman yli ja nousua lähdetään rakentamaan, heitä ei saa unohtaa. He ovat julkiset kiitoksensa ansainneet, mutta pelkät kiitokset eivät riitä. Arvostuksen pitää näkyä myös työntekijöiden palkoissa ja muissa työehdoissa, Kuntonen muistuttaa.