Pandemiakevät esti yhteiset harjoitukset, mutta ei laulamista. Virtuaalikuoron ensiesitys on Vasemmiston vappujuhlassa.

Muiden kuorojen tapaan helsinkiläinen Koiton Laulukin on joutunut koronan vuoksi luopumaan yhteisistä harjoituksista.

Myös kevään keikat ja konsertit on jouduttu perumaan, samoin jo 30 vuotta kestänyt traditio: kuoron vappulounas Käpylän työväentalolla.

Heti kun sosiaalista kanssakäymistä alettiin maaliskuussa rajoittaa, kuoron taiteellinen johtaja Tomas Takolander viritti idean virtuaalikuorosta.

”Haluamme videollamme ilahduttaa ja tuoda tähän epävarmuuden aikaan yhteisöllisyydestä kumpuavaa voimaa.”

Lauluvalinta oli itsestään selvä. Kuoron ohjelmistoon kymmenisen vuotta kuulunut Pyhän Prekaariuksen rukous ei ole menettänyt ajankohtaisuuttaan, vaan resonoi korona-keväänä taas uudella tavalla. Terveyden ohella monen huolena on nyt toimeentulo.

– Kuorossamme laulaa myös prekariaattiin kuuluvia, luovien alojen pätkätyöläisiä ja riskiryhmiin kuuluvia. Prekaareja on myös tekijätiimissä, kertoo Tomas Takolander, itsekin luovan alan silpputyöläinen.

ILMOITUS

Pandemia on koetellut raskaalla kädellä niin esiintyviä taiteilijoita kuten muusikoita kuin palvelualojen pätkätyöläisiäkin.

Tautikevät koettelee,
laulu lohduttaa

Pyhän Prekaariuksen rukouksen säveltäjä on Koiton Laulun entinen johtaja Jouni Bäckström.

Laulu kertoo nykytyöelämän riepottelemista, ohuen langan varassa riippuvista ihmisistä. Prekariaatti viittaa terminä toimeentulon ja elämäntilanteen epävarmuuteen.

Laulussa ei kuitenkaan surkutella, vaan herätellään toivoa ja pyydetään iloa ja valoa.

– Huolista huolimatta haluamme videollamme ilahduttaa ja tuoda tähän epävarmuuden aikaan yhteisöllisyydestä kumpuavaa voimaa, sanoo Takolander.

Virtuaalikuorovideoita ovat julkaisseet kevään aikana myös muun muassa Vaskivuoren lukion kamarikuoro ja viihdekuoro Aventurin koollekutsuma jättimäinen virtuaalikuoro, jossa oli mukana myös Koiton Laulun laulajia.

Ensiesitys Vasemmiston virtuaalivapussa

Koiton Laulun virtuaalikuoroteos julkaistaan YouTubessa vappupäivänä perjantaina 1.5. klo 12. Sen näkee silloin myös kuoron verkkosivuilla.

Videon ensiesitys on Vasemmiston vappu -virtuaalitapahtumassa vappupäivänä. Tapahtumassa puhuu Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson ja musiikkitarjoilusta vastaavat Koiton Laulun lisäksi Litku Klemetti, Paleface ja Lyyti.

Virtuaalitapahtumaa voi seurata suorana vasemmistoliiton Facebook-sivulla ja YouTube-kanavalla perjantaina 1.5. alkaen kello 12.

Videolla ei ole mukana koko Koiton Laulu. Osa laulajista oli estynyt sairastamisen vuoksi ja teknisiäkin haasteita koettiin. Juuri kun laulajien kodeissaan tekemät tallenteet oltiin saatu kerättyä, sai videon äänimiksaaja koronavirukseen kuuluvia oireita ja sairastui.

Sitä iloisempia kuorossa ollaan, kun video viimein saadaan kaikkien nähtäväksi ja kuultavaksi.

”Vappu, työväen juhla, on sille mitä sopivin ajankohta”, iloitsee kuoro tiedotteessaan.