Lehtikuva/Evaristo Sa

Brasilian poliittinen kriisi ottaa aina vain uusia kierroksia. Kun presidentti jatkaa omavaltaisia otteitaan, perustuslakia puolustavat oikeusviranomaiset yrittävät estää pahimmat laittomuudet.

Presidentti Jair Bolsonaron liittovaltion poliisin päälliköksi asettaman Alexandre Ramagemin piti keskiviikkona ottaa vastaan virallinen nimitysasiakirja, mutta korkeimman oikeuden tuomari tuli väliin ja pysäytti nimityksen.

Tuomari Alexandre de Moraes katsoo, ettei Bolsonaron luottohenkilön nimittäminen ole sopusoinnussa ”perustuslain mukaisen puolueettomuuden, moraalin eikä yleisen edun” kanssa.

Korkeimman oikeuden on nyt joko hyväksyttävä Moraesin toimi tai peruttava se. Määräaikaa ratkaisulle ei ole.

Tuomari Moraes nostattaa väliintulollaan entisestään Bolsonaron kannattajien vihaa korkeinta oikeutta kohtaan.

Bolsonaron kannattajien vihan kohde

Tuomari Moraes nostattaa väliintulollaan entisestään Bolsonaron kannattajien vihaa korkeinta oikeutta kohtaan. Presidentti itse ja hänen tukijansa näkevät sen estävän presidenttiä ja hallitusta käyttämästä täysin valtaoikeuksiaan.

Poliittinen oppositio on puolestaan korkeimman oikeuden tukena. Se reagoi välittömästi Ramagemin valintaan ja vaati sen peruuttamista.

ILMOITUS

Oikeusministerin tehtävästä eronnut Sérgio Moro taas totesi Ramagemin nimittämisen osoittavan todeksi hänen lausumansa, jonka mukaan Bolsonaro haluaa päästä käsiksi poikiaan koskevaan rikostutkintaan.

Bolsonaron luottomiehen valinta liittovaltion poliisin johtoon sopii huonosti yhteen myös sen tosiasian kanssa, että juuri liittovaltion poliisin tehtävänä on suorittaa presidentin itsensä toimien esitutkinta.

Liittovaltion poliisin päällikön tehtävä vapautui Bolsonaron erotettua sen aikaisemman hoitajan Maurício Valeixon. Tämä taas johti oikeusministeri Moron eroon.