Antti Yrjönen

Kansanedustaja Matti Semi (vas.) on huolissaan tuomioistuinmaksujen vaikutuksista ihmisten oikeusturvaan.

Sipilän hallitus nosti merkittävästi tuomioistuinmaksuja vuoden 2016 alusta. Semi vaatiikin maksujen korotusvaikutusten selvittämistä kirjallisessa kysymyksessään.

Korotusten lisäksi aikaisemmin ilmaiseksi käsiteltyjä asioita muuttui maksullisiksi. Esimerkiksi lähestymiskieltoasiassa maksu on 260 euroa, kun se aiemmin oli maksutonta.

Maksua ei peritä, jos lähestymiskielto määrätään tai hakija on oikeutettu oikeusapuun taloudellisista syistä. Semin mukaan kynnys hakea lähestymiskieltoa on noussut. Hakemusten määrä oli viime vuonna 60 prosenttia ennen maksukäytännön muuttamista olleesta tasosta.

Esimerkiksi lähestymiskieltoasiassa maksu on 260 euroa, kun se aiemmin oli maksutonta.

– Tahot, jotka tekevät työtä väkivallan tai vainon uhrien kanssa, ovat kehityksestä hyvin huolissaan. Hakemusmaksu vaikeuttaa heidän mukaansa erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien avunsaantia, sanoo Semi.

Kovat korotukset markkinaoikeudessa

Maksuja korotettiin asiasta ja tuomioistuimesta riippuen 50–500 euroa. Markkinaoikeudessa korotukset olivat vieläkin kovempia.

– Markkinaoikeudessa käsiteltävien asioiden korkea oikeudenkäyntimaksu on erityisesti pk-yrittäjille korkea. Vuonna 2020 maksu on yrityksille 2050 euroa. Ennen kuin uusi tuomioistuinmaksulaki tuli voimaan vuonna 2016, maksu oli 244 euroa.

– Tuomioistuinten tulokertymien kasvattaminen ei voi mennä perusteluissa ihmisten oikeusturvan varmistamisen edelle. Korkeita maksuja ei voi myöskään perustella ohjausvaikutuksella, jos ohjausvaikutus tosiasiallisesti kohdistuu yksipuolisesti pienituloisiin.