Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

”Irtisanomisia vältettävä viimeiseen asti.”

Meyer Turku Oy:n tiistainen ilmoitus yt-neuvotteluista uhkaa tuhansia työpaikkoja Turun talousalueen meriteollisuudessa. Yt-neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö. Irtisanominen uhkaa 450 työntekijää ja lomautukset sekä muut järjestelyt 900 henkilöä, mutta toimet heijastuvat nopeasti telakan alihankintaverkostoon.

Kansanedustaja Johannes Yrttiaho (vas.) vaatii valtiolta, Turun kaupungilta ja Meyeriltä nopeita toimia työpaikkojen pelastamiseksi.

– Valtio ja kaupunki ovat tukeneet Meyerin telakkaa merkittävästi vuoden 2014 STX-kaupan yhteydessä ja sen jälkeen. Finnveran alusluottojen vastuut nousevat useisiin miljardeihin euroihin ja telakan lähialueelle on investoitu valtion ja kaupungin rahaa muun muassa infrahankkeisiin, Yrttiaho muistuttaa.

– Nyt saksalaisyrityksen olisi syytä tehdä kaikkensa kantaakseen vastuunsa yhteiskunnalle. Irtisanomisia on vältettävä viimeiseen asti, vaikka emoyhtiön tuella.

Meyer Turku on parantanut telakan tuotantokapasiteettia laiteinvestoinnein ja suunnitelmallisten rekrytointien avulla.

ILMOITUS

Yrttiahon mukaan telakan näkymät ovat olleet parhaat miesmuistiin. Siksi Meyerin tiistainen ilmoitus on monelle shokki.

– Risteilymarkkinan hiljeneminen on kuitenkin luonteeltaan tilapäinen, siksikään tehtyjä panostuksia ei pidä heittää hukkaan.

Valtion omistukseen syytä varautua

Meyer perustelee rankkoja väen vähennyksiä muun muassa asiakasvarustamojen tilausten jaksottamisella alun perin sovittua pidemmälle ajalle. Taustalla ovat varustamojen sopeutustoimet, mahdollisesti maksuvaikeudet.

Yrttiahon mukaan pahimmassa tapauksessa kysymys voi olla Turun telakan osalta pidemmästä kysynnän hiipumisesta ja tuotannon volyymin laskusta. Meyer on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa telakkatoimintaa Turussa.

– Nyt olisi tärkeää, että sekä Meyer, valtio että Turun kaupunki löytäisivät ratkaisun, jolla työn vähenemiseen voitaisiin vastata ilman irtisanomisia, lomautuksia jaksottamalla ja osaavasta työvoimasta huolehtien. Vain näin laivanrakennus Turussa voi jatkua tulevaisuudessa, kun nykyinen laskusuhdanne kääntyy nousuksi.

– Jos telakan tilanne sitä edellyttää, myös valtion suora oman pääoman ehtoinen sijoitus – valtion omistus – voi tulla kyseeseen. Ainakin siihen on jo nyt syytä vakavasti varautua.

Kysymys Lintilälle

Yrttiaho jättää hallitukselle ja elinkeinoministeri Mika Lintilälle kysymyksen Turun telakan työntekijöiden asemasta ja telakkateollisuuden tulevaisuudesta.

– Valtio on parhaillaan syytämässä satoja miljoonia kyseenalaisiin yritystukiin, muun muassa työllisyysvaikutukseltaan lähes olemattomiin konsultti- ja ohjelmistoyritysten hankkeisiin.

– Jos nyt ei löydy huomattavaa panosta telakan ja sen alihankkijoiden tuhansien työntekijöiden ja Turun talousalueen tukemiseen, on Lintilän syytä todella katsoa siihen peiliin, josta hän on eduskunnan edessä puhunut.

Telakan irtisanomisten ja lomautusten vaikutukset erityisesti Turun talousalueella olisivat niin rajuja, että Yrttiahon mielestä Turun kaupungin tulisi olla aloitteellinen ja kutsua valtion, Meyerin ja alihankkijoiden edustajat välittömästi kriisikokoukseen.