Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Koronakriisi sekoitti myös risteilymarkkinat.

Määräaikaiset lomautukset eivät riitä, vaan turkulaistelakka Meyer Turku aloittaa yli tuhatta työntekijää koskevat yhteistoimintaneuvottelut. Lähtökohtana on 450 Meyer Turun työntekijän irtisanominen ja lisäksi 900 työntekijää on muiden toimien kohteena. Näitä toimia ovat muun muassa erilaiset työaika- ja tehtäväjärjestelyt, eripituiset lomautukset sekä osa-aikaistamiset.

Telakka aloitti maaliskuun puolivälissä yhteistoimintaneuvottelut määräaikaisista lomautuksista. Tämän jälkeen sen asiakkaiden markkinatilanne on koronaviruksesta johtuen muuttunut ”yllättäen ja totaalisesti”.

– Risteilymatkustamisen tauon takia joudumme venyttämään tilauskirjamme useammalle vuodelle. Keskustelemme tällä hetkellä yksityiskohdista asiakkaidemme kanssa. Tämä uusi tilanne pakottaa meidät kivuliaisiin sopeuttamistoimiin, jotta voimme varmistaa risteilylaivojen rakentamisen tulevaisuuden Suomessa, Meyer Turun toimitusjohtaja Jan Meyer toteaa.

Meyer Turun tavoite oli tuotannon kasvattaminen nykyisen yhden suuren laivan vuosiluovutustahdista kahden suuren laivan tahtiin vuonna 2023. Nyt arvio on, että myös tulevaisuudessa Turun telakalta luovutetaan yksi suuri risteilylaiva vuodessa.

Meyer Turun seitsemän aluksen tilauskirja ulottui vuoteen 2025. Nyt laivojen tarkoista rakentamis- ja valmistumisajoista neuvotellaan.