Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Koronatukien maksussa oppi voisi ottaa Tanskasta.

Suomessa koronapandemian hoitoon tarkoitettuja rahoja on päätynyt muun muassa bloggareille, huutokauppakeisareille ja valtionyhtiön toimitusjohtajan omistamalle konsulttiyhtiölle. Hallitukselta ja elinkeinoministeriltä on SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Lauri Murasen mukaan edellytettävä parempaa suorittamista.

”On epäoikeudenmukaista, että 100 000 euron hankerahan saa yrityksen tilille kirjoittamalla köykäisen hakemuksen samaan aikaan, kun lähes puoli miljoonaa ihmistä on yt-neuvotteluiden piirissä. Suuri osa tuosta joukosta joutuu selviytymään reilun tonnin työttömyysturvalla ja odottamaan rahojensa maksua selvästi kauemmin kuin yrittäjät hankerahojaan”, Muranen kirjoittaa blogissaan.

Oppia Tanskasta

Muranen ehdottaa ottamaan oppia koronatukien jaossa Tanskasta, jossa tukia ei makseta veroparatiisien kautta toimiville yhtiöille.

”Tanskassa tukia saavia yrityksiä on myös kielletty ostamasta omia osakkeitaan tai jakamasta osinkoa vuosina 2020-2021”, Muranen jatkaa.

Palkkatukimalli jälkihoitoon

Hallitus valmistelee parhaillaan tukea kriisin koettelemille ravintola-alan yrityksille. Tuki on tarpeen, Muranen toteaa, mutta muistuttaa myös kriisin jälkeisestä ajasta.

SAK:n näkemyksen mukaan hallituksen työllisyystyöryhmissä käsitelty palkkatuen malli voisi rohkaista yrityksiä palkkaamaan lomautetut työntekijät töihin mahdollisimman nopeasti.

Ideana olisi Murasen mukaan se, että valtio maksaisi sovitulta ajalta työnantajalle suurimman osan palkkakuluista. ”Näin tuet menisivät takuuvarmasti pyörittämään talouden rattaita ja hyödyttäisi sekä toipuvia yrityksiä että työntekijöitä”, hän toteaa.