Jarkko Mänttäri

Lahtelainen kokoomusvaltuutettu syytti suorassa radiolähetyksessä toista valtuutettua valehtelusta ja viittasi muun muassa natsi-Saksaan.

”Hyvää huomenta teille molemmille!”

16. huhtikuuta lahtelaisessa Radio Voimassa näytellään erikoinen näytelmä.

Päätoimittaja Matti Eve juontaa kuin mitä tahansa hyvän mielen aamulähetystä. Vieraat, kaksi kaupunginvaltuutettua, spiikataan sisään reippaasti kuin nämä olisivat tulossa kertomaan parhaista munkki- ja simavinkeistä vapuksi.

Tässä kohtaa peruutetaan ajassa taaksepäin ja kerrataan taustat:

Joulukuussa 2018 Lahden kaupunginvaltuutettu Elisa Lientola (vas.) kertoi sosiaalisessa mediassa valtuustokollegan kourineen häntä kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolla ja läsnäolijoiden paheksuneen siihen reagoimista.

Lientola itse ei kertonut toisen valtuutetun nimeä, mutta Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti kyseessä olleen lehden lähteiden mukaan kokoomusvaltuutettu Francis McCarron.

ILMOITUS

Lientola teki rikosilmoituksen seksuaalisesta häirinnästä sen jälkeen, kun McCarron oli tehnyt sekä Lientolasta että Etelä-Suomen Sanomista rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta.

Nyt, puolitoista vuotta myöhemmin, syyttäjä on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen kaikista kolmesta rikosilmoituksesta.

Tapauksella silminäkijä

Syyttäjä jätti ahdistelusyytteen nostamatta, mutta totesi, että tapauksessa oli ”todennäköiset syyt syytteen nostamiseksi epäillystä seksuaalisesta ahdistelusta”.

”Teon kohde ja tekijä sekä olosuhteet, joissa koskettaminen on tapahtunut huomioiden, teko on ollut seksuaalisesti olennainen ja se on ollut omiaan loukkaamaan kohteen seksuaalista itsemääräämisoikeutta.”

Syyttäjä piti Lientolan kertomusta uskottavana ja tapauksella oli silminnäkijä. Tästä huolimatta syytettä ei nostettu, koska epäilty rikos katsottiin vähäiseksi ja sen haitallisuus pieneksi.

Syyttäjä piti Lientolan kertomusta uskottavana.

Kunnianloukkauksen osalta syytteet hylättiin näytön puutteen perusteella. Etelä-Suomen Sanomien uutisen todettiin vastaavan sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista oli saatu.

Edellä luetellut asiat ovat luettavissa syyttäjien päätöksistä.

”Huonoon käytökseen reagoitava
puolueesta riippumatta”

Elisa Lientola pitää itseään sikäli tapauksen ”voittajana”, että syyttäjä katsoi Lientolan kertomuksen uskottavaksi.

– Minulle tämä ratkaisu on riittävä.

Myös Francis McCarron on ollut päätökseen tyytyväinen, mutta eri perustein. Lientolasta McCarronin käytös on hämmentävää.

– Syyttäjän päätöksen yksiselitteisyydestä huolimatta tekijä on julistanut voittaneensa jutun ja minun valehdelleen asiassa, vaikka syyttäjän päätös nimenomaisesti alleviivaa päinvastaista.

Lientola haluaa korostaa, ettei kyse ei ole poliittisesta erimielisyydestä.

Hän sanoo suorastaan harmistuneensa, että tapauksen julkisessa käsittelyssä mainitaan joka kerta puolueet. Se peittää Lientolan mukaan allensa itse kysymyksen eli seksuaalisen häirinnän.

– Puolueilla ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Minkä tahansa puolueen edustajan huonoon käytökseen pitää reagoida.

Hän kertoo myös saaneensa tukea naisilta yli puoluerajojen.

– Mutta valitettavasti vain lähinnä naisilta.

”Valheellista propagandaa”

Palataan radio-ohjelmaan. Ahdistelujutun osapuolet on siis tuotu samaan suoraan lähetykseen, mitä voi pitää arveluttavana ratkaisuna.

Francis McCarron on paikalla studiossa, Elisa Lientola puhelinyhteyden päässä. Heti ensisekunneilla käy selväksi, että lähetyksestä puuttuu tyylitajua, etiikan tajua ja sensitiivisyyttä aiheen ja asetelman suhteen.

”Ja Elisa kuulee aivan hyvin?” ”Aivan loistavaa!”

Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa 20 minuuttia pitkälle haastattelulle.

Lientola saa ensimmäisen puheenvuoron, jossa kertoo olevansa ”ihan tyytyväinen” syyttäjän päätökseen ja viittaa puolentoista vuoden aikana kokemaansa painostukseen.

Tämän jälkeen on McCarronin vuoro:

”Musta on hirveän ikävä kuulla, että samaa valheellista propagandaa mistä tietysti punaiset sosialistit tuntuvat olevan aika tunnettuja, jatketaan. Kun meillä on selvä päätös missä minut on kaikista syytteistä vapautettu.”

”Syyttäjä on katsonut että ei ole syytä syyttää eli ihminen on syytön.”

”Nyt yritetään maalailla jotain aivan muuta ja se on mun mielestä jotain aivan käsittämätöntä. Lähinnä tästä tulee mieleen Neuvostovenäjän tai natsi-Saksan erilaiset poliittiset vainot.”

”Olen tyytyväinen että nyt meillä vihdoin päätös, jossa mun syyttömyys on kristallinkirkas.”

Lientola puolestaan korostaa, kuinka seksuaalisen häirinnän haitallisuutta lainsäädännössä rajaa se, kuinka kauan teko kestää ja että se vapauttaa McCarronin syytteestä.

”Sen vuoksi syyttäjä katsoo, ettei teko ole niin haitallinen että tarvitsisi mennä oikeuteen. Yhdyn tähän syyttäjän tulkintaan, mutta se ei tee tekoa tekemättömäksi.”

Natsit mainittu, seuraavaksi Stalin

Kun McCarron puhuu voimakkaalla äänellä Lientolan päälle ja toimittaja pyytää kumpaakin puhumaan vuorollaan, McCarron pahoittelee toimittajalle, ei jyräämälleen Lientolalle.

”Pahoittelut Matti. En vaan voi pysyä aloillani kun puhutaan valheellista totuutta.”

”Elisa valehtelee ja puhuu palturia.”

Yhdessä vaiheessa kun Lientola yrittää vastata, McCarron korottaa ääntään huudoksi:

”Ihminen on syytön tai syyllinen Elisa! Ei ole mitään punaisten omaa lakia missä ollaan jossain Stalinin tuomioistuimessa!”

Lähetyksen lopuksi koetaan vielä erikoinen hetki, kun toimittaja Matti Eve vetoaa: ”Olette aikuisia ihmisiä, olisiko mahdollista että nyt pyydätte tässä julkisesti toisiltanne anteeksi?”

Lientola vastaa, että hänen on täysin mahdotonta olla tilanteessa, jossa uhrin pitää pyytää anteeksi.

McCarronin mukaan hän taas ei voi pyytää anteeksi ”tekoja joita ei ole tehnyt”.

”Elisa valehtelee ja puhuu palturia.”

Järkyttävä kokemus

– Kerroin toimittajalle jo ennen haastattelua, ettei tunnu turvalliselta tulla tilanteeseen, koska toimittaja oli etukäteen juhlinut (Facebook-sivullaan) syyttäjän päätöstä, Lientola kommentoi Radio Voiman lähetystä Kansan Uutisille.

– Käytännössä minulla ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta kieltäytyä osallistumasta.

Lähetyksen Lientola sanoo olleen siinä määrin järkyttävä kokemus, ettei ole halunnut sitä itse kuunnella jälkeenpäin.

– McCarronin kielenkäyttö ja käytös oli niin poikkeuksellista, että ihmettelen kuinka siitä on paikallismedioissa vaiettu.

Radiojutun alkuperäinen otsikko ”Lientola & McCarron -jutun syyte nurin” radiokavan verkkosivuilla on muutettu todenmukaisempaan muotoon ”Lientola & McCarron juttu ei johtanut käräjille”. Myös jutun alkuperäistä saatetekstiä on korjattu.

”Odotan toimenpiteitä”

Lientola kertoo saaneensa puolentoista vuoden ajan osakseen haukkumista ja ”rajua huorittelua” sen johdosta, että nosti itsenäisyyspäivän vastaanoton tapahtumat esiin.

– Joka kerta kun asia on noussut pinnalle, ovat inboksit ja kommenttipalstat täyttyneet kommenteista, joissa on puututtu törkeällä tavalla minun ulkonäkööni ja seksuaalisuuteeni. Vaalitoreilla on tultu kertomaan, että minun kaltaiseni pitäisi olla iloinen huomiosta. Se on ollut aika ahdistavaa.

– Tällainen käytös on vaientamista ja poissulkemista. Ei voi olla niin, että jos osallistuu politiikkaan, ihmisen pitää kestää mitä tahansa.

– Kokoomus on aiemmin monella suulla ilmoittanut, että heillä on nollatoleranssi häirinnän suhteen. Odotan heidän ryhtyvän toimenpiteisiin. Minun on vaikea yhdistää McCarronin toimintaa ja retoriikkaa niihin kokoomuslaisiin, joiden kanssa teen hyvässä hengessä jatkuvasti yhteistyötä.

Ei voi olla niin, että jos osallistuu politiikkaan, ihmisen pitää kestää mitä tahansa.

Lientola toivookin, että politiikassa luotaisiin aukikirjoitettuja yhteisiä pelisääntöjä, kuten vaikkapa urheilu- ja kulttuurikentällä on tehty.

– Politiikkaan tarvitaan toimintamalli ja toimielin, jossa epäasiallinen käytös käsitellään asiallisesti ja luottamuksellisesti.

– Koska toimintamallia ei ole, nyt asiaa on käsitelty lähinnä julkisuuden kautta, mikä erityisesti uhrille on erittäin traumatisoivaa. Eikä se ole oikein kenellekään.

Kokoomuksen ryhmä aikoo keskustella

Lientola muistuttaa, että iso osa ahdistelusta tapahtuu tilanteissa, joissa ei ole yhtään silminnäkijää.

– Kyllä silloinkin täytyy olla mahdollisuus puolustaa itseään. Ja myös silloin, kun rikoksen tunnusmerkistö ei täyty, mutta toiminta on törkeää ja rajoja rikkovaa.

Lahden kokoomuksen puheenjohtaja Milla Bruneau kertoo Etelä-Suomen Sanomissa kokoomuksen valtuustoryhmän aikovan keskustella McCarronin käytöksestä.

Samassa jutussa Hämeen kokoomuksen puheenjohtaja Miia Antin sanoo paheksuvansa ”molempien osapuolien käytöstä” Radio Voiman lähetyksessä.

Artikkelissa hän ei halua ottaa kantaa siihen, voiko McCarron jatkaa kokoomuksen edustajana erilaisissa luottamustehtävissä.

McCarron toimii paitsi Lahden kaupunginvaltuutettuna, myös kaupungin teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!