Lehtikuva/Mohammed Huwais

Jemenillä on heikot valmiudet vastata koronaepidemiaan. Ensimmäiset vahvistetut tapaukset todettiin toissa viikolla.

Jemenissä päättyy tänään torstaina tulitauko, jonka Saudi-Arabian johtama liittouma julisti huhtikuun 9 päivänä. Tulitauon oli määrä kestää kaksi viikkoa, mutta sen aikana ainakin 38 siviiliä on saanut surmansa tai haavoittunut. Kuolonuhreista viisi on lapsia.

– On valtava pettymys, että taistelevat osapuolet eivät kyenneet laskemaan aseitaan edes kahdeksi viikoksi, jotta Jemeniä voitaisiin suojella maata välittömästi uhkaavalta koronaepidemialta, toteaa Pelastakaa Lasten Jemenin maajohtaja Xavier Joubert.

– Tämä osoittaa, että julman konfliktin kaikilla osapuolilla puuttuu täysin poliittinen tahto. Tästä siviilit maksavat kovimman hinnan päivä toisensa jälkeen, Joubert jatkaa järjestön tiedotteessa.

Myös viime aikoina esiintyneet tulvat muodostavat merkittävän terveysuhan.

Pelastakaa Lapset varoittaa koronaviruksen voivan lisätä entisestään Jemenin väestön kärsimyksiä. Jemenissä raportoitiin ensimmäisestä varmennetusta koronatartunnasta 10.4., eli päivä sen jälkeen, kun viimeisin tulitauko julistettiin.

Myös viime aikoina esiintyneet tulvat muodostavat merkittävän terveysuhan. Tulvien runtelemilla alueilla pelätään tautien kuten koleran ja denguekuumeen leviävän.

ILMOITUS

Heikot epidemiavalmiudet

Jemenissä valmiudet vastata koronaepidemiaan ovat hyvin heikot. Terveydenhoitolaitoksista vain puolet on täydessä toiminnassaan ja maassa on vain 700 tehohoitopaikkaa sekä 500 hengityskonetta.

– Avustusryhmämme ponnistelevat tukeakseen yhteisöjä näinä vaikeina aikoina. Virusta vastaan ei kuitenkaan voi toimia, eikä sairaaloihin voi kuljettaa tarvikkeita, jos joutuu hyökkäyksen kohteeksi, sanoo Joubert.

– Miten voimme odottaa perheiden pääsevän terveyskeskukseen tai hankkivan hygieniatuotteita, kun he kadulla joutuvat pelkäämään henkensä puolesta?

Pelastakaa Lapset vaatii kaikkia osapuolia sopimaan tulitauosta ja panemaan sen täytäntöön niin pian kuin mahdollista. Vihollisuuksien päättäminen olisi tärkeä askel kohti kestävää rauhaa ja poliittista ratkaisua sotaan.

– Myös Suomen tulee tehdä osansa ja tukea rauhanprosessia kaikin tavoin. Hallituksen toiminta ei kuitenkaan ole ollut tässä johdonmukaista. Maaliskuussa hallitus pyörsi vuoden 2018 marraskuussa tehtyä päätöstä olla myöntämättä uusia puolustustarvikkeiden vientilupia Arabiemiirikuntiin, joka on osallisena Jemenin konfliktissa, toteaa Tapio Laakso, Pelastakaa Lasten vaikuttamistyön asiantuntija.