Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Maaliskuussa työttömyys lisääntyi 6 000:lla. Tämä on vasta alkua. Lomautettuja ja lomautusuhan alla olevia on nyt yli puoli miljoonaa.

Viralliset työllisyystilastot laahaavat nyt pahasti jäljessä todellista tilannetta. Tilastokeskuksen torstaina julkistamat maaliskuun luvut kertovat vielä tilanteen maltillisesta heikkenemisestä. Työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä oli maaliskuussa 21 000 vähemmän kuin vuosi sitten ja työttömiä 6 000 enemmän.

Hallitusohjelmassa työllisyysasteen tavoite on 75 prosenttia. Maaliskuussa trendiluku oli 72,9 prosenttia ja työttömyysasteen trendiluku 6,6 prosenttia.

Keskuskauppakamarin mukaan maaliskuussa työllisyys oli 60 000 työllisen päässä hallituksen asettamasta tavoitteesta.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa tilanteen nopeampi heikkeneminen näkyy paremmin. Niissä oli maaliskuun lopussa kaikkiaan 309 000 työnvälityksen säädösten mukaisesti työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Työttömien työnhakijoiden määrä oli 71 000 korkeampi kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Koronakriisi alkoi Suomessa konkreettisesti maaliskuun puolivälissä. Keskuskauppakamarin pääekonomistin Mauri Kotamäen mukaan tilastoissa kriisi ei vielä näy täydellä voimallaan. Myrskyn todellinen tuho paljastuu vasta myöhemmin.

ILMOITUS

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa alle kolme kuukautta ja määräaikaisesti lomautettuna olleet tilastoituvat työllisiksi. Maaliskuun luvuissa monet lomautetut ovat siis vielä tilastoituneet työllisiksi.

Koko maassa oli lomautettuna maaliskuun lopussa 74 000 henkilöä, mikä on 53 200 enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. Kokoaikaisesti lomautettuja oli yhteensä 65 300 henkilöä, mikä on 50 400 enemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Työ- ja elinkeinoministeriön reaaliaikaisessa seurannassa kokoaikaisesti lomautettuja oli 21. huhtikuuta 155 000. Yt-ilmoituksia lomautuksista oli kirjattu 22.4. mennessä yli 4 900 työnantajalta ja ne koskivat yhteensä noin 445 000 työntekijää.