Lehtikuva/Alex Mcbride

Covid-19 tulee kaksinkertaistamaan ruokakriisin kohtaavien ihmisten määrän, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä.

Koronapandemia voi lähes kaksinkertaistaa akuutista nälästä kärsivien ihmisten määrän ja nostaa luvun yli neljännesmiljardiin vuoden loppuun mennessä, YK:n World Food Programme (WFP) varoitti tiistaina WFP:n ja sen yhteistyökumppanien raportissa.

WFP:n (Maailman ruokaohjelma) ennusteen mukaan akuutista ruokaturvattomuudesta kärsivien ihmisten määrä voi nousta 265 miljoonaan vuonna 2020. Nousua olisi 130 miljoonaa viime vuoteen verrattuna ja syynä ovat koronapandemian taloudelliset vaikutukset. Global Report on Food Crisis -raportin tuottivat WFP ja sen 15 humanitaarisen ja kehitysalan kumppania.

Raportissa korostetaan, että ruoka-avustusohjelmien jatkuminen on elintärkeää. Ne tarjoavat palveluita lähes sadalle miljoonalle ihmiselle maailmanlaajuisesti.

Ruokaturvattomuutta on erityisesti maissa, jotka kärsivät konflikteista, ilmastonmuutoksesta ja talouskriiseistä.

Katastrofi heikoilla oleville

Raportin mukaan noin 265 miljoonaa ihmistä alhaisen ja keskitulotason maissa tulee kärsimään akuutista ruokaturvattomuudesta vuoden 2020 loppuun mennessä, ellei pikaisiin toimiin ryhdytä.

Suurin osa vuonna 2019 akuutista ruokaturvattomuudesta kärsivistä ihmisistä asui maissa, jotka kärsivät konflikteista (77 miljoonaa), ilmastonmuutoksesta (34 miljoonaa) ja taloudellisista kriiseistä (24 miljoonaa ihmistä).

ILMOITUS

Kymmenen pahimpien ruokakriisien maita viime vuonna olivat Jemen, Kongon demokraattinen tasavalta, Afganistan, Venezuela, Etiopia, Etelä-Sudan, Syyria, Sudan, Nigeria ja Haiti.

Nämä kymmenen maata muodostivat 66 prosenttia kriisissä tai pahemmassa tilassa olevasta väestöstä.

WFP:n vanhempi ekonomisti Arif Husain sanoo tiedotteessa, että covid-19 voi olla katastrofaalinen miljoonille ihmisille, joiden elämä on jo hiuskarvan varassa.

– Lisäksi se on moukarinisku miljoonille, jotka voivat syödä vain tienatessaan palkkaa.