Lehtikuva/Roni Lehti

Suurin osa HUS:ssa työskentelevistä pelkää saavansa tartunnan työssään.

Ammattiliitto Tehyn tekemän pikakyselyn mukaan koronavirus on tehnyt hoitotyöstä vaativampaa ja vaarallisempaa. Kyselyyn vastasi yhteensä 3 019 HUS:in palveluksessa olevaa liiton jäsentä. Vastaajista 531 työskenteli tehohoidossa.

Kolme neljästä tehohoidon vastaajasta sanoo koronan vaikuttaneen työhön paljon. Se on muuttunut kuormittavammaksi, vaativammaksi ja vaarallisemmaksi. Lähes 70 prosenttia vastaajista kertoo pelkäävänsä saavansa koronatartunnan työssään.

Koronakriisi on vaikuttanut myös muiden kuin tehohoidossa työskentelevien tehyläisten työhön sairaanhoitopiirissä merkittävästi. Kaikista vastaajista noin puolet kertoo koronan vaikuttaneen työhön ”paljon”. Myös heidän työnsä on kuormittavampaa, vaativampaa ja vaarallisempaa kuin ennen. Koronatartuntaa pelkääviä oli 66 prosenttia kaikista vastaajista.

Tehohoidossa työskentelevien vastaukset kertovat lisääntyneestä vastuusta, uusista työtehtävistä ja potilasryhmistä. Muita on perehdytettävä pikavauhdilla vaativaan tehohoitoon.

”Oman työn ohella tulee perehdyttää viidessä päivässä uusia hoitajia teholla työskentelyyn”, kuvaili yksi hoitaja, ja toinen sanoi olevansa vuorovastaavana vastuussa kolmesta osastosta.

ILMOITUS

”Lääkärit ovat välillä uusia, muualta tulleita. He tarvitsevat välillä tukea. Koronapotilaat ovat erityisen vaativia ja sairaita. Hätätilanteita on paljon”, kyselyssä myös kerrottiin.

Myös valmiuslailla on merkittäviä vaikutuksia tehyläisiin. Monien lomia on jo siirretty ja peruutettu.

Mitään rahallista korvausta aiheutuneesta haitasta ei käytännössä ole maksettu tehohoidossa eikä laajemmin, kertoo 94 prosenttia kaikista kyselyyn vastanneista.