Antti Yrjönen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoi Suomen Kuvalehdelle olevansa tietoinen ongelmasta.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) perää tällä hetkellä jaettaviin yritystukiin korjausliikettä. Koronavirus ja sen leviämisen hidastamiseksi tehdyt rajoitustoimet ovat ajaneet monet yritykset talousvaikeuksiin.

Hallitus on avannut kaksi tukikanavaa yritystuille. Yritykset voivat saada rahaa joko ely-keskuksista tai Business Finlandista, joka on normaalioloissa keskittynyt tarjoamaan yrityksille kansainvälistymis- ja rahoituspalveluita.

Andersson ottaa Twitter-viestissään kantaa julkisuudessa kiertäneisiin tietoihin. Hän kirjoittaa, että niiden perusteella yritystuet eivät kohdennu riittävästi niille toimialoille ja yrittäjille, jotka ovat suurimmissa vaikeuksissa koronan takia.

– Tukiin tarvitaan korjausliike, jotta ne kohdentuvat tarvitseville eikä taitavimmille konsulttihakijoille.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi eilen Suomen Kuvalehdelle, että on tietoinen ongelmasta.

ILMOITUS

– Kumpikaan toimija [Business Finland tai ely-keskukset] ei ole alkujaan perustettu tätä varten. Eikä niiden ohjeistusta ole perustettu tällaista työtä varten. Olen itse esittänyt, että käytetään joustavuutta siinä tulkinnassa, Lintilä lausui.

Yhtenä ongelmana on se, että Business Finlandin tukea voi käyttää vain vähän juokseviin kuluihin.

– Meillä on ongelma, joka täytyy ratkaista. Esimerkiksi Business Finlandin tuissa vain 20 prosenttia voi olla kiinteitä kustannuksia. Siellä on tarve sitä nostaa, Lintilä sanoi.

Hallitus on Suomen Kuvalehden mukaan tuomassa ravintoloille vielä oman tukipakettinsa. Tällä hetkellä ravintolat voivat myydä ruokaa ja juomaa vain mukaan.