Lehtikuva/Markku Ulander

Koronaviruksen aiheuttama kriisi pitenee. Osa valtioista selviää paremmin, osa huonommin. Nyt on tärkeää kaikkien tukea Suomen valtion virkamiehiä ja päättäjiä. Kriisi on akuutti, välihuudot eivät auta ketään.

Totta kai, kun kriisi on ohi, täytyy tutkia mikä meni hyvin ja missä ei onnistuttu. On tarkasteltava kriittisesti, kuinka poikkeustilalainsäädäntö toimii: mikäli korjattavaa on, viilauksia voi tehdä.

Tulevaisuuteen voi laittaa pohdittavaksi ainakin sen, kuinka kansalaisia tuetaan taloudellisesti kriisin keskellä. Valtiolla on käytännössä kaksi järjestelmää, joissa on kattavasti kaikkien kansalaisten tiedot, ja joita voitaisiin käyttää taloudellisen tuen maksamiseen kansalaisille. Nämä järjestelmät ovat Verohallinto ja Kela.

Tulevaisuuden varalta järjestelmissä on oltava poikkeustilaosio.

Kävi nopeasti selväksi, että järjestelmät eivät taivu juuri mihinkään muuhun kuin siihen mihin ne on tehty. Tulevaisuuden varalta järjestelmissä on oltava poikkeustilaosio, jonka kautta voidaan valtion päättämää tukea alkaa maksaa välittömästi tarpeen niin vaatiessa.

On yrityksiä, jotka toimialansa luonteen tai asemansa johdosta selviävät vähäisin vaurioin. Pienet paikalliset yritykset lyö myrsky maahan, osa nousee myrskyn laannuttua, osa jää maahan – ainiaaksi. Tulee lomautuksia, ja näköpiirissä siintää konkurssiaalto, joka johtaa töiden loppumiseen ja työttömyyteen.

ILMOITUS

Sosioekonomisia ongelmia tulee varmasti, mutta niiden laajuutta ei voida vielä tarkasti ennustaa. Ongelmien laajuus riippunee siitä, kuinka pitkään koronataantuma kestää.

On mietittävä, kuinka yrityksiä tuetaan. Yksi mahdollisuus on tukea yrityksiä siten, että tulevista tai jo maksetuista yhteisöveroista saisi alennusta koronahelpotuksina. Tämä suosisi veronsa Suomeen maksavia yrityksiä ja jättäisi veroketkuilijat nuolemaan näppejään.

Toinen mahdollisuus on pääomittaa yrityksiä osakkeita vastaan, jolloin voidaan varmistaa, että sijoitus palautuu valtion kassaan osinkoina tai osakkeiden myynnillä.

Suomen kansa ei tähän kaadu. Valtion on välittömästi aloitettava elvytyksen suunnittelu ja toimeenpantava elvytystoimia parhaan yhteiskunnallisen hyödyn saavuttamiseksi. Laajat infrahankkeet ympäri Suomea luovat työtä, verotuloja ja ostovoimaa. Nyt on tehtävä rohkeita päätöksiä rautatie- ja maanteiden uudishankkeiden sekä peruskorjausten osalta.

Kuokka maahan ja kansa töihin. Siitä olemme nouseva entistä vahvempana. Nyt jos koskaan pitää muistaa: ei yksin, vaan yhdessä. Tästä selvitään.

Jouni Jussinniemi
Vasemmistoliiton 3. vpj.
pääluottamusmies
Pyhäjärvi

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!