Lehtikuva/Hanna Matikainen

Kädet on pidettävä puhtaana – se on edelleen oleellista covid-19-virustartunnan estämiseksi. Siksi esimerkiksi joissakin ruokakaupoissa tarjotaan asiakkaiden käyttöön käsidesin lisäksi suojahanskoja.

Edelleenkään ei näytä siltä, että virus kovin todennäköisesti tarttuisi ihmisestä toiseen nenä-käsi-esine-käsi-nenä-ketjun kautta.

– Se on aika pitkä matka tälle taudille, vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä Työterveyslaitokselta vahvistaa.

Silti ei voida sulkea pois mahdollisuutta, etteikö virus voisi tarttua, jos esimerkiksi kaupassa joku on juuri aivastanut kouraansa ja ottanut sitten kärryn kahvasta kiinni. Virus voi säilyä siinä tartuntakykyisenä minuuteista muutamaan tuntiin.

Covid-19 näyttäisi pitävän kosteista olosuhteista

Auttavatko tarjotut suojahansikkaat tässä?

Mäkelän mukaan kaikki on kiinni siitä, miten käsineitä käytetään. Jos samoja käsineitä puetaan ja riisutaan useampaan kertaan, tilanne on huonompi verrattuna siihen, että toimitaan paljain käsin ja puhdistetaan kädet sen jälkeen tehokkaasti.

Huolettomaksi ei syytä heittäytyä

Suojahanskoista on hyötyä kauppareissulla vain, jos niitä käyttää huolellisesti ja oikein.

ILMOITUS

– Jos suojakäsineitä haluaa käyttää, ne on puettava puhtaisiin käsiin. Omia tavaroita, kuten puhelinta, ei välillä kaivella käsineet kädessä. Kosketaan vain kärryyn ja kaupan esineisiin. Käsineet riisutaan pois niin, ettei niiden ulkopintaan kosketa ollenkaan ja sen jälkeen ne ovat roskaa, Mäkelä neuvoo.

Tällöinkin kädet on pestävä heti kaupassa käynnin jälkeen.

On olemassa teoreettinen mahdollisuus, että joku yksittäinen virus voisi päästä kumisen tai muovisen suojakäsineen läpi, mutta ei siinä määrin, että tauti voisi tarttua.

Hengittämättömissä suojakäsineissä kädet hikoavat helposti. Covid-19 näyttäisi pitävän kosteista olosuhteista, joten sekin on mahdollista, että likaisen käden mukana käsineeseen joutunut virus voi pysyä paremmin tartuntakykyisenä käsineen sisällä.

Joka tapauksessa viruksen leviämisen kannalta oleellisempaa on, miten ihminen toimii hansikkaat kädessä ja mitä tapahtuu hansikkaiden riisumisen jälkeen. Siksi Mäkelä suosittelee ruokaostoksilla ennemmin paljaita käsiä ja sen jälkeen käsien huolellista pesua tai käsihuuhteen käyttöä, jos pesu ei ole mahdollista.

Tavalliset nahkahansikkaat suojaavat kaupassa vain sen aikaa, kun ne ovat kädessä. Nahkahansikkaiden puhdistaminen on lisäksi hankalaa.

Muista käsineistä koskevaa kysymystä Mäkelä kommentoi:

– Ei mennä vesille, joita ei tunneta lainkaan kiitos.