Lehtikuva/

Suomi on muita paremmin valmistautunut koronakriisiin ja varmuusvarastoinnin takia suojavarusteetkin riittävät, toisin kuin muilla mailla. Näin meille vakuutettiin ministerien suilla koronaepidemian lähestyessä ja sen jo alettua.

Vähitellen paljastui, että lentokentät vuotivat tartunnan saaneita ja suojavarusteita oli varastoitu hädin tuskin päivän riittävä määrä, kun ollaan kriisi- eikä normaalitilanteessa.

Kokonaiskuvassa Suomi saattaa selvitä koronasta useimpia muita maita vähemmällä. Rajoitukset olivat kovia ja ne tehtiin ajoissa. Taudin huippu oli ehkä pääsiäisviikolla. Sen jälkeen sairaan- ja tehohoidossa olevien määrä on tasaantunut. Kritiikkiä tulee paljon, mutta tuloksilla mitaten hallitus on selvinnyt kriisistä erinomaisesti.

Joskus tulevaisuudessa on yhteenvetojen aika. Silloin tarkasteluun on otettava myös monta edellistä hallitusta. Emme tiedä nyt nähtyjen kömmähdysten kaikkia syitä, mutta taustalla voi olla takavuosien leväperäinen suhtautuminen kriisivalmiuteen.

Valtio aloitti tuottavuusohjelman Matti Vanhasen pääministerikaudella vuonna 2003. Jyrki Kataisen hallitus jatkoi sitä vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelman nimellä 2012–2015. Tuhansia työntekijöitä irtisanottiin tavalla, joka ei ole voinut olla vaikuttamatta pandemiaan varautumiseen.

ILMOITUS

THL esimerkiksi joutui supistamaan epidemioiden seurantaan tarvittavien laboratorioidensa toimintaa.

Hallitus nojautuu koronatoimissaan THL:n tuottamaan tutkimustietoon. Vuonna 2009 virastojen yhdistämisellä muodostettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ollut jatkuvien yt-neuvottelujen ja säästöjen kohteena. Sipilän hallituksen leikkaukset kohdistuivat sen tutkimus-, asiantuntija- ja kehittämistoimintaan eli juuri siihen asiantuntemukseen, jota nyt tarvitaan.

Säästöiltä ei säästynyt viime päivinä myrskyn silmässä ollut Huoltovarmuuskeskuskaan. Vanhasen hallituksen supistukset kohdistuivat valmiusasioihin valtionhallinnossa. Perusteluna käytettiin säästöjen lisäksi odotettavissa olevaa työvoimapulaa henkilöstön eläköitymisen takia.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!