Lehtikuva/Ina Fassbender

Kansainvälisellä poliisiyhteistyöllä saatiin jäädytettyä huijareille jo maksetut rahat.

Euroopan poliisiviranomaiset ovat paljastaneet kasvomaskeihin liittyvän huijauksen, jonka uhriksi Saksan terveysviranomaiset joutuivat.

Europol kertoi tiistaina, että ainakin kaksi ihmistä on pidätetty tapauksen yhteydessä. Tutkinta ulottui Saksaan, Espanjaan, Hollantiin, Irlantiin ja Britanniaan.

Saksan terveysviranomaiset yrittivät maaliskuun puolivälissä ostaa 15 miljoonaa kasvomaskia. Myös Saksassa turvauduttiin villin markkinatilanteen vuoksi tavallisesta poikkeaviin hankintakanaviin.

Huijauksessa käytettiin hyväksi todellisten yhtiöiden kloonattuja nettisivuja.

Saksalaiset ryhtyivät tekemään kauppoja Espanjassa toimivan yhtiön nettisivujen kautta. Yhtiön mukaan sillä oli varastossa 10 miljoonaa maskia.

Todellisuudessa rikolliset olivat kloonanneet yhtiön nettisivun, ja saksalaiset asioivat rikollisten kanssa. Saksalainen ostaja luuli lähtevänsä hankkimaan maskeja 14,7 miljoonalla eurolla, mutta tosiasiassa toisella osapuolella ei ollut aikomustakaan lähettää ainoatakaan maskia.

ILMOITUS

Kun maskeja ei alkanut kuulua, yhtiö ohjasi saksalaiset ”luotettavan”, Irlannissa toimivan välittäjän pakeille. Tämä välitti saksalaisille kaupan hollantilaisen yhtiön kanssa. Yhtiö sopi myyvänsä Saksaan 1,5 miljoonaa kasvomaskia 1,5 miljoonalla eurolla, mutta haluavansa rahat etukäteen. Saksa maksoi.

Lastia ei koskaan tullut

Saksan terveysviranomaiset valmistautuivat lastin siirtämiseen Hollannista Saksaan varaamalla 52 rekkaa tarkoitukseen.

Yhtiö kuitenkin väitti, että se ei ollut saanut maksua ja vaati saksalaisia toimittamaan kiireellisesti 880 000 euroa ennen kuin tilaus voidaan toimittaa. Tämä maksettiin, mutta siitä huolimatta lasti ei koskaan saapunut.

Hollantilainen yhtiö oli oikeasti olemassa, kuten espanjalainenkin, mutta rikolliset olivat kloonanneet senkin nettisivut.

Kun Saksan terveysviranomaiset tajusivat tulleensa huijatuiksi, he ryhtyivät toimiin maksujen jäädyttämiseksi.

Irlannin viranomaiset pystyivät jäljittämään 1,5 miljoonan maksuerän ja sen saajat. Hollannissa saatiin jäädytettyä 880 000 euron maksuerä.

Rahoista lähes 500 000 oli lähetetty Britanniaan, josta niitä oltiin siirtämässä nigerialaiselle tilille. Maksu saatiin pysäytettyä ennen Nigeriaan siirtämistä.

Kaikkiaan saksalaiset ovat saamassa takaisin vajaat 2,4 miljoonaa euroa, jotka he ehtivät maksaa ensimmäisenä eränä kaikkiaan lähes 15 miljoonaksi suunnitelluista kaupoista.