Lehtikuva/Mandel Ngan

Trumpilla on epätoivoinen tarve löytää syntipukki koronakriisin huonolle hoitamiselle Yhdysvalloissa.

Presidentti Donald Trumpin tiistaina tekemä päätös keskeyttää Yhdysvaltain rahoitus Maailman terveysjärjestölle WHO:lle on herättänyt tyrmistystä ja se on laajalti tuomittu vastuuttomana.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoi, että WHO:n täysin ratkaiseva maailman pyrkiessä voittamaan taistelun covid-19 -tautia vastaan.

Guterresin mukaan nyt ei ole oikea aika leikata rahoitusta eikä etsiä virheitä. Sitten kun epidemiasta on päästy, voidaan Guterresin mukaan palata siihen, miten koronavirus syntyi ja levisi niin nopeasti ympäri maailman sekä siihen, ”miten kaikki mukana olleet reagoivat kriisiin”. Lauseen loppua voinee pitää verhottuna piikkinä Trumpin suuntaan.

Koronasekoilu on vihdoin alkanut vaikuttaa myös Trumpin suosiolukuihin.

Trump ilmoitti tiistaina, että Yhdysvallat keskeyttää rahoituksensa WHO:lle 60–90 päiväksi. Sinä aikana Yhdysvallat Trumpin mukaan arvioi, mikä on ollut WHO:n rooli koronakriisin ”äärimmäisen huonossa hoitamisessa ja sen leviämisen peittelyssä”.

”Rikos ihmisyyttä vastaan”

Arvostetun lääketieteellisen julkaisun Lancetin päätoimittajan Richard Hortonin mukaan Trumpin päätös on ”rikos ihmisyyttä vastaan”.

ILMOITUS

”Jokaisen tutkijan, jokaisen terveydenhoidon työntekijän ja jokaisen kansalaisen täytyy vastustaa tällaista pöyristyttävää petosta globaalia solidaarisuutta kohtaan ja kapinoida sitä vastaan”, sanoi Horton.

Guterresin tavoin Horton sanoi, että myöhemmin on tärkeää selvittää, mitä opittavaa koronakriisistä on tulevaisuuden varalle. Mutta nyt ei ole oikea aika leikata WHO:n tai minkään virusta vastaan taistelevan organisaation resursseja.

Monissa kommenteissa muistutettiin WHO:n merkityksestä maailmanlaajuisena tiedon kokoajana ja välittäjänä sekä sen tärkeydestä Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan maiden terveydenhuollolle.

Jos leikataan WHO:n mahdollisuuksia toimia koronavirusta vastaan kehitysmaissa, voi potku lopulta osua myös rikkaiden maiden nilkkaan. Koronavirus voi ottaa uusille kierroksille vauhtia globaalista etelästä ja palata teollisuusmaihin.

Ei kyse tähtitieteellisistä rahoista

Yhdysvallat on WHO:n suurin yksittäinen rahoittaja. Se maksoi budjettikaudella 2018–2019 WHO:n budjettiin 400 miljoonaa dollaria, mikä oli hieman alle 15 prosenttia WHO:n koko budjetista.

Toiseksi eniten WHO:n menoista kattaa Bill ja Melinda Gatesin säätiö, vajaat 10 prosenttia.

Bill Gates twiittasi keskiviikkona, että maailma tarvitsee nyt WHO:ta nyt enemmän kuin koskaan. WHO:n työ hidastaa Gatesin mukaan covid-19 -taudin leviämistä, ja jos se pysäytetään, mikään muu organisaatio ei voi sitä korvata.

WHO esitti maaliskuussa vetoomuksen, jolla kerättäisiin 675 miljoonaa dollaria koronapandemian hoitamista varten. BBC:n mukaan se on pian esittämässä uuden vetoomuksen vähintään miljardin dollarin (920 miljoonan euron) keräämiseksi.

Kuten luvuista huomaa, kyse ei ole mistään mielettömän suurista summista maailmanlaajuiselle organisaatiolle, jos niitä vertaa vaikkapa Suomen hallituksen koronakriisin vuoksi antamiin lisäbudjetteihin.

Trump vähätteli pandemiaa

Trump sanoi tiistaina olevansa huolissaan siitä, ”onko Yhdysvaltain anteliaisuutta käytetty parhaalla mahdollisella tavalla”. Trumpin mukaan WHO ei tehnyt hommiaan eikä riittävästi varoittanut Wuhanissa puhjenneen koronaepidemian vaarallisuudesta.

Trumpin mukaan epidemia olisi voitu pysäyttää syntysijoilleen ja näin olisi säästetty tuhansia ihmishenkiä ja maailmanlaajuiset taloudelliset menetykset. ”Sen sijaan WHO otti Kiinan vakuuttelut halukkaasti tosissaan ja puolusteli Kiinan hallituksen toimia”, jatkoi Trump.

Väite on siinä mielessä mielenkiintoinen, että Trump vähätteli koronapandemiaa vielä kauan sen jälkeen kun WHO oli toistuvasti varoittanut siitä. Lisäksi Trump itse vielä tammikuussa kehui, miten Kiina tekee kovasti työtä koronaviruksen pysäyttämiseksi ja sanoi Yhdysvaltain arvostavan Kiinan ponnisteluja ja avoimuutta.

Trump alkaa panikoida

Trumpin WHO-päätöstä on tulkittu ennen kaikkea osana hänen pyrkimystään löytää jostain muusta kuin itsestään syyllinen siihen, että Yhdysvallat lähti epidemian torjuntaan pahasti myöhässä.

Yhdysvallat nousi viime viikonvaihteessa kuolonuhreilla mitattuna pahimmin koronasta kärsiväksi maaksi. Keskiviikkoaamuna Yhdysvalloissa oli koronaan kuollut yli 26 000 ihmistä, kun toisena olevassa Italiassa kuolleita oli runsaat 21 000.

Trumpin suhtautuminen koronaan on poukkoillut laidasta laitaan, ja mieli saattaa muuttua saman päivän aikanakin.

Koronasekoilu on vihdoin alkanut vaikuttaa myös Trumpin suosiolukuihin. Ehkä tämän seurauksena Trumpin esiintymiset päivittäisissä koronatiedotustilaisuuksissa ovat tällä viikolla muuttuneet entistäkin villimmiksi. Kokeneet Valkoisen talon kirjeenvaihtajat ovat sanoneet, etteivät koskaan ennen ole nähneet moista – ja he sentään ovat seuranneet Trumpiakin jo yli kolme vuotta.